生活

年輕這個罪名/Ms Yu

留意 Greta Thunberg,除咗因為佢講氣候問題,仲有因為睇到佢點樣回應患有亞士保加症。呢種喺別人眼中嘅「病」(illness),佢將呢個症狀睇成一種「超能力」(superpower):

“I have Asperger’s and that means I’m sometimes a bit different from the norm. And — given the right circumstances — being different is a superpower.”

如果有關注呢位 16 歲瑞典女孩,就一定會知道有好多針對佢嘅反對聲音。

有人話,喂你搵個咁嘅𡃁妹做場大龍鳳就要我回應氣候問題?有無兒戲D?至少搵個科學家講啦!

事實上,係!乜!都!試!過!曬!喇!

科學家出曬文獻、科普作家由有冰川寫到無冰川,Al Gore 仲荷李活式圖文並茂咁拍套《絕望真相》,餵埋入大家個口。咁我地有無聽?係無。亦唔係好多人敢大力批評著住西裝嘅權威。於是各位聽完,咪如常微笑拍個手表示 noted with thanks,然後繼續我有我嘅忙碌。

Greta Thunberg 就唔同喇,佢每一句說話、每一個眼神舉動,都會引來海量抨擊。譬如佢前日於聯合國氣候高峰會發言之後,甚麼總理總統專欄作家大人物統統衝出嚟踩兩腳。話佢演技浮誇、危言聳聽、係精神病患者等,好多批評對人不對事,要幾難聽有幾難聽。

年輕,果然係最容易被公審嘅罪名。

其實為咗自己嘅將來,咬牙切齒有咩問題?為咗自己未來,趁早用啲怪怪哋嘅破格方法,去嚐試改變世界有咩問題?

只有嗰啲無乜專長嘅人,先會用年資去睇唔起人。有人會話,吓我後生時邊會咁?咁就要怪自己年輕時,無好好運用嗰股年青獨有嘅熱血喇。錯過咗就無,真係幫你唔到,請繼續自己喺岸上收割或繡花,少講無建設性嘅說話。

記唔記得 Graham Moore 講嗰句 Stay different, stay weird? 2015 年佢 33 歲,憑 The Imitation Game 攞奧斯卡最佳編劇,致謝詞嗰段係係咁嘅:

“When I was 16 years old, I tried to kill myself because I felt weird and I felt different, and I felt like I did not belong. And now I’m standing here, and so I would like this moment to be for this kid out there who feels like she’s weird or she’s different or she doesn’t fit in anywhere: Yes, you do. I promise you do. Stay weird, stay different, and then, when it’s your turn, and you are standing on this stage, pass the message along.

而家 16 歲嘅 Greta Thunberg 就係憑佢口中嗰少少 difference from the norm 嚐試緊改變世界。未知 work 唔 work,我地亦未必睇到結果,但佢有比我地更多嘅時間去不斷修正。就算輸到剩返自己腳下一塊蓆,時間永遠都會企喺年輕人嗰邊。

再講,無論有無被斷症,其實每個年輕人都係有少少 different、有少少 weird 㗎啦。唔該唔好一味鄙視佢地僅餘嘅「超能力」,然後等到佢地成年後,著住西裝 set 曬頭講返 16 歲那些年點樣捱過,先走去敬禮俾掌聲,因為咁樣係偽善,真係可以慳返。

如果每個人 16 歲那年,接收到嘅鼓勵多過抨擊、支持多過打壓,未來世界就可能會不一樣。

文:Ms Yu,八十後教師,相信一切源自教育。原文刊於作者博客立場新聞

文首圖:slate.com

分類:生活

4 replies »

  1. a
    香港急需清毒系列

    今日西藏,明日香港 劉細良 youtube 相當精彩!!
    0730..共黨處理問題時,形勢不利時縮,有利時心狠手辣,共黨本質RUDELESS,冷毫無情,緣自烈寧實踐,所產出的組織文化…

    港澳證150萬一張 多名常委家族有香港身份證 2016-4-18 董林杉 看中國
    朱仕强 1樓 这个系统隶属国安部,每天有一个数量配额,后面抓在曾庆淮、曾庆红的手里。

    港警要起義?曝高層指令逼出世入死 前中共國保局長直接指揮 被崔永元爆料合夥侵吞30億
    責任編輯:王篤若 來源:阿波羅網馬晏綜合報道

  2. b.
    Ho wing kwong1 hour ago youtube
    大陸用每天150名單程配額額、優才計劃、大學硏究生成為香港永久居民後鵲巢鳩佔香港房屋、醫療、教育、社福資源和各行業職位,進行人口大換血、大清洗。反之,卻大力宣傳土生土長的香港年青人到大灣區生活。

    如此顛倒黑白,不顧港人死活的政府,叫年青人感到多麽的絕望和憤怒才拚死一搏,同你這個不仁不義的林鄭政權【攬炒】。明乎此,若有人還譴責我們的年青人,我覺得不是無知就是無恥!

    【微博精粹】拿單程證派來香港混入警隊的公安黑警 你們跑不了阿波羅網責任編輯:江一
    王友群:《852》郵報總編輯游清源引述前警隊高層朋友的話說,中共滲透香港警隊主要靠兩種方法:一是派很多警察北上受訓,學習大陸公安武警的鎮壓手段;二是找一些大陸的公安、武警、預備役軍人,拿單程證到香港,變成香港人,直接成為香港警察。

    【9.8實錄港警講普通話】留意影片20秒開始,港警講普通話「左邊、左邊」
    【9.8直播實錄】防暴警收隊講:同志齊,同志齊,走得。
    香港大紀元新唐人聯合新聞頻道 youtube

    證據來了!網爆「元朗白衣人是港警載來的」(視頻) 2019-07-24 作者:明思 看中國
    另附:警察指揮官與施襲者交談曝光
    元朗八鄉分區指揮官李漢民在白衣人襲擊市民當晚,跟白衣人交談了幾分鐘,並被途人拍攝下來,部分對話內容如下: 白衣人:「趕走他們上車了沒有?再斬我們就麻煩了,他們不走,我們來趕。」 李漢民:「心領了,不想大家的幫忙,令我們辛苦。」

  3. c.

    中聯辦兇器車驚現?被抓到 起義了!建制派要勒令高層辭職 港警就近開槍打穿記者頭盔2019年07月28日
    中國禁聞網
    起義了!親共建制派田北辰要求警方交代,否則應勒令所有失職警隊高層辭職

    香港中共地下黨數十萬 分布領域曝光 中共滲透和控制香港手法大揭祕(下)作者:方林達 2017-06-03
    轉自《大紀元》(責任編輯:任浩)

    前新華社社長許家屯曾經在《九十年代》九七年五月號中談到,曾經考慮過九七後將共產黨公開化。他的理由是,共產黨和港澳工委「從香港法律來講是非法組織。為什麼能存在?因為背後有強大祖國在那兒。

    港英沒有辦法。收回主權後,由於共產黨在大陸不僅是公開的,而且是執政黨,那麼共產黨在中國主權之下的香港,若還是地下的、非法的,這怎麼說得過去?

    當時我考慮的辦法,不外是撤銷,或者變形,或者公開。」 但最終港澳工委沒有撤銷,並從隱身於新華社轉而隱身於中聯辦。

    前中共地下黨員梁慕嫻公開身分…目前旅居加拿大的梁慕嫻女士在經歷了一系列的反思後,決定公開身分,並發表了一系列文章「這十年我與香港地下黨」、「港共神祕人物︰蔡培遠」、「小心地下黨潛入港府」、「從反英暴動到紅頂商人」,披露中共地下黨在香港的活動情形…

  4. 送中條例的前世今生 2019
    1999年殺市政局,2019年殺區議會?林兆彬 30/09/2019

    香港文字學系列 信報文化 赤子之心不可欺/Ms Yu 08/09/2019

    香港急需清毒系列 年輕這個罪名/Ms Yu 26/09/2019

    李鴻章PK伊籐博文:大臣與首相的差距
    以Design Thinking為香港政府設計「對話平台」/李勁華 23/09/2019

    美國聯邦調查局FBI:美方調查千起知產案件 這一國竟包攬全部嫌疑
    中大日本研究學系講師劉正 Henry Lau Ching偷片105條 卻有膽「惡人先告狀」指控其他專頁偷片
    眾人 on 19/09/2019

    章天亮 美國已認定中共是一個「邪教」組織;中美之間又豈是貿易戰這麼簡單!
    林鄭想扮馬克龍?慳D啦!/林兆彬 18/09/2019

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s