生活

崎佬搜記 – Avengers 4 EndGame / 流行萬里

言多必廢,精精簡簡地記下「復仇者聯盟4」看後柒感想吧。

壹 :劇透死全家

唔知幾時開始劇透要死全家,説好了的「禍不及家人」呢 ?

崎佬不信邪但為了家人身家性命還是儘量收斂,難為專業影評人們以後點寫稿?

對Avengers 4 簡單一句總結 :好睇!乜元素都有,音響剪接都一流,三個鐘無咩冷場,但嚴重建議以下第二點!

貳 :重溫前戲

前戲唔係講foreplay,大家睇呢套Endgame前,最好先 refresh下前面二十一套(我自己就數唔齊)Marvel片,重中之重係上年既Infinity war,基本上好多睇完Avengers 4既人都會翻兜睇Avengers 3,記性好既Marvel迷更會發覺Endgame好多情節對白都與前戲呼應。

崎佬搵到呢條無劇透文章既link,入場前參看下相當有用。

https://www.cool3c.com/article/142762

叁 :惡城惡夢

睇完Avengers 3,4,越來越多人會思考Thanos滅霸是否真係一個大惡人?在Avengers 3 Thanos千方百計不惜犧牲最疼愛既養女去集齊六粒寶石,彈指間讓世界一半人口灰飛煙滅,在此之前他已在其它星球做過類似滅殺!Thanos行動理念是宇宙資源有限,不足以養活不斷膨脹既人口。Thanos其實很孤獨很無奈,如此惡魔如此世道,很熟悉很可怕!

肆 :Who are we

Thanos真心相信自己理念,而保護地球既Avengers又係乜嘢心態?

其實Marvel電影中,不只一次有SuperHeros問 :Who are we?

慷概就義似乎已是古今中外英雄故事的必要元素,但假如某人家爺仔乸生活安好閒適非常,點解你班友係都要扯佢出來?「何必偏偏選中我」?其實「牛唔飲水㩒唔低牛頭」,生於亂世有種責任,緣來就是你!

世上也許真有特異功能,卻肯肯定沒有能飛天遁地改變時空既Avengers幫忙守護,咁地球正義又由誰來維護?

下圖偷自蘋果日報與電影無關! 改圖 :Charman To

伍 :父權英雄主義

相當奇特既觀點,有朋友看Avengers 4後居然覺得Marvel電影偏重父愛男權,儘管Marvel中有不少女SuperHero,但電影明顯偏重了眾男角既感情戲,Thanos,Ant man,箭人愛女之情,Ironman對妻女之愛,Rogers隊長念念不忘舊女友。喂,講到男權父愛,剛巧又遇上今日母親節,崎佬無嘢好講啦。

陸 :還要復仇嗎

由Infinity war扭轉到Endgame,從場景來睇,復仇者3,4應該係同期拍攝,去年復3上映前後已有傳聞會有superheros在復4犧牲,劇情就唔講了,但復仇者聯盟假如要拍攝落去,絕對需要新方向新思維,不然仇來仇去,冤冤相報何時了?

柒 :I love you 3,000 – 唔係劇透講我自己咋

英雄怕落幕更怕落寞,廢老崎佬最怕一條冷入戲院睇戲,近年睇片唔係在飛機酒店中就係在呢部 iPad上,有人專誠花左三千幾銀飛來陪我睇,點懶點爛都要寫篇嘢既。

Love never fails, 呢場戲肯定唔止值六,七百啦!

臨別當然又聽首歌:

誰又欠了誰?

緣呀緣如何解釋緣
是偶遇還是個十世冤
還是隔世情今生再見面
要延續未了的一段

作詞:盧國沾 ╱ 作曲:鐘肇峰

萬事萬物,皆有其道!

廢唔廢其實與言多言少無關既。

分類:生活

Tagged as:

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s