生活

2018 World Cup(III) – 神奇的分組賽/ 流行萬里

怪崎佬烏鴉口,前晚C組終於出現了本屆第一場0:0,賽前已肯定出線既法國打和丹麥,丹麥在多屆世界杯都展示出凌厲的攻力,這場hea打實在令人失望。

昨夜D組阿根廷果然又驚險出線,重演了24年前分組賽戰果再次以2:1打走了尼日利亞,牛王,sorry,係球王美斯開齋攻入了個人本屆第一球,阿根廷向來在世界杯分組賽表現慢熱,但屢屢在惡評下打進決賽,大家等着瞧吧。

全球唯一打進了全部20屆世界杯決賽週並贏得五屆冠軍,目前以一勝一和排在E組榜首的巴西,今晚只要保持不敗就能進身16強,但對手塞爾維亞今晚必須勝出才能出線,而同樣一勝一和要爭出線既瑞士,今晚面對兩戰皆北既哥斯達黎加,形勢微妙。

另一邊廂,F組有衛冕兼4次冠軍,首仗爆冷0:1負俾墨西哥既德國,與瑞典同樣一勝一敗同得失球並列小組第二,假如今晚韓國能贏德國,同時墨西哥又擊敗瑞典,出線既便是墨西哥和南韓,呢個大冷門唔講得笑。

世界杯自從1982年開始了分組賽制,又在1994年改為勝方得三分,分組賽變成爆冷溫床,往往仲好睇過穩打穩守既淘汰賽。最最最可恨既係,活在香港,唔額外畀錢收費電視台,係睇唔到分組賽㗎!

假如有人問崎佬,「你晚晚咁辛苦捱眼瞓睇波,日頭返工吽吽逗逗,仲要寫埋啲廢文;係為咗愛定係責任呀?」

「係傻呀,X你個X !」

成日講品講道德但又粗口爛舌既大愛膠崎佬,今回唔聽歌喇,睇睇呢條片。

勝負一場鬥生死

壓力長年把人欺

做人做事莫攀比

無時無刻嚴律己

  • 流 共勉之

分類:生活

Tagged as:

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s