財經

崎佬搜記 – 巨浪 / 流行萬里

單看2017,香港股市升幅是亮麗的,但宏觀環球市場,絕大部分指數早已收復07/08金融海嘯失地並屢創新高。港股在2007年經歷大時代,在10月創下歷史新高31958點(當時恒指PE約24倍),但接著一年反覆尋底到08年10月跌至10676點(PE約9倍);及後十年港股蝸牛上樹,這幾天終攀回貼近歷史高位,恒指如箭在弦待突破,而現時PE大約是13倍。

眾所周知,恒指雖然大幅回升,但個別股票價位仍然與十年多前有頗大落後,做足十年大閘蟹都未鬆綁真係唔好玩(為免長長既利申名單,崎佬就唔舉個別例子了)! 港股是平是貴,有否落後於環球大市,崎佬拾人牙慧,奉勸大家不要只聽四叔,五叔,六叔分析,更勿胡亂投資!

有人話 :「近年持續低息,又要抗通漲,都係買樓啦,假如十年前隨便在邊區是旦買層樓,家陣都升幾倍喇!」大佬你都識講,升左幾倍先來買? 到底樓太貴定係股太賤,崎佬不懂分析,都係個句 :投資前小心衡量自己承擔風險能力!

世間上許多事物,有時看似危在旦夕命懸一線,睇真啲原來係如履平地無驚無險,Charman師兄呢張相就係最佳例子!

Photo Credit : Charman To

崎佬文章,貫徹字少廢話多,有圖無真相,一首歌千個故事,聽歌啦!

巨浪,捲起千堆雪

祝大家風高浪急坐穩船!

利申 : 崎佬在港有物業,有股票。

崎佬和Charman皆無持有388

無獎問答遊戲 :世上有邊個市場,指數仍然遠遠落後於金融海嘯前 ?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s