生活

跨越巔峰 2017-18 UTMT / 流行萬里

青山依舊在 維港夕陽紅

2017最後一個黃昏 Photo Credit : Charman To

小流若有所指?

唔係唔係,2018股市首個交易日大升重破三萬大關,2017說好了的「十年一股災」又無降臨,樓價狂飆,一山還有一山高,sad乜嘢喎!

算吧,不談政治時事,小流繼續做山癡跑膠,2018第一文梗係要講講呢場跨年大賽,

 

UTMT環大帽山越野跑,這場100英里(162 崎佬s),累積上落坡幅達九千幾米既賽事,今年已是第三屆舉辦。

上落坡幅勁,途經許多茂密原始小徑之外,UTMT另一特色當然是食物充足既補給站,參賽者可以品嚐到充滿本土風味既茶果、農場鮮奶,燒賣、深井燒鵝瀨粉,炒飯炒麵等。UTMT檢查站採取類似毅行者既承包制,今年超馬頂級跑手施SIR就承包了CP1,而近排紅爆的六大馬SUB-3高手金毛楊承包了SCP5,參賽者見到熟口熟面的偶像支援打氣,自然跑到瞓身食得開心再扯得更金。

跑唔跑都咁型既楊錦鴻

 

比賽總監Paul Wong王永育,目標令UTMT成為綠惜賽事,雖然補給充足,賽事要求所有參賽者向即棄紙杯說不,綠瓶子承諾,自備循環器具,自己垃圾 自己帶走。

2017-18年度UTMT,來自立陶宛既Vibram跑手Gediminas Grinius,成功衛冕冠軍,更以18小時48分打破了自己去年創下的20小時4分記錄時間!亞軍來自法國Globe traileur Raidlight跑手Romain Olivier, 同樣以破紀錄時間19小時31分完賽。

Gediminas Grinius Photo Credit : Michael Tsang

兩位世界級越野高手在頭幾個檢查站爭持激烈,小流認為這場是香港有史以來最高水平既100英里賽事!賽事季軍是來自Japan Skyrunning Team既Noriaki Yokouchi, 完成時間23小時44分;第四名是來自瑞士既世界級女將Andrea Huser,完成時間26小時10分。

至於115公里上落坡幅5382米既TTF 荃打火(荃灣,打石湖,火炭)全場冠軍是女將,無錯,是本地女洋將Gone Running既Marie Mcnaughton,Marie今年狀態大勇,在多場賽事獲得佳績,包括兩週前既TNF100,與及個多月前的樂施毅行者,今次在234男62女當中以15小時21分脫穎而出,實力驚人。亞軍是本地洋將Bogdan Onyschenko,完成時間16小時06分;至於Salomon HK既火車sir Thomas,自認疏於練習沒有谷行,輕鬆地以17小時50分奪得季軍。

而50公里上落坡幅也有3650米既YTF 元打火,(元朗,打石湖,火炭)冠軍是來自台灣Salomon既周青,亞軍是The North Face日本跑手Hiroaki Matsunaga,季軍是本土港將Salomon HK既Max Lau。

恭喜以上得獎者以及所有完賽選手!

 

夕陽無限好,不怕又黃昏,其實旭日初昇一樣可以好紅!Charman師兄熟知天文地理,經常拍下別出心裁既照片,以下照片中的一對準新人,女主角正是年前已完成六大馬拉松的Pauline Tse,恭喜Pauline和Raymond白頭到老!

2017.12.29 Sunrise Photo Credit : Charman To

 

問金毛師兄借Checkpoint相時,他毫不遲疑地答應並加一句「香港人應該守望相助!🤗」,感覺十分窩心!再看看Charman兄既日落日出照,腦海自然loop起呢首70年代同名日劇主題曲。

斜陽裡 氣魄更壯

斜陽落下 心中不必驚慌

知道聽朝天邊一光新的希望

互助互勵又互勉 那怕去到遠遠那方

前程盡願望 自命百練鋼

淚下抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方

小小苦楚等於激勵 等於苦海翻細浪

藉著毅力 恃我志氣 總要步步前望

前程錦繡  主唱 :羅文   作詞:盧國沾   作曲:小椋佳

 

意猶未盡?

青公依舊在 跑友氣如虹!

2018年第一個黃昏,陳家豪,梁影雪與一眾跑手奔馳在青山公路上

 

 

有心唔怕遲,日日都係賀年時,

祝讀者們合皮扭耳,新年快樂!

歡迎加入「越野越峰巔」面書群組 https://www.facebook.com/groups/242084356123415/

分類:生活, 跑步

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s