社會

崎佬搜記 – 本來無一票 何處惹沉哀 / 流行萬里

「眾里尋他千百度,驀然回首,那人卻在光天白日西環某處,謝緊票!」

崎佬又攞「辛棄疾」既「青玉案」來惡搞?係,呢首宋詞加下料,正好寫出5年前某人當選翌日趕住去做乜,而從個一刻起,香港就一路向西,事事靠北,向萬劫不復既境地前進前進前進。

眾所鳩知,聽日又係小小圈子玩選舉日子,崎佬此等典型港豬和99.9999%港人一樣,無票無求,本應堅持三不 :不分析不評論不轉載。

千二人即係0.0001幾%既小眾去選一個影響柒百萬人既領袖,真係荒謬到一個極點。而選舉形勢不明朗,所謂可靠消息滿天飛,本來就無乜嘢自由「意志」既小眾,唔通真係一切聽從「懿旨」?

三位侯選人頻頻撲撲,最近個位薯片先生有個飯局,852郵報既游公子作為在座人,有以下感悟,

片段結尾,薯片和眾人合唱歌神Sam Hui名曲, 游公子特別Quote出了歌詞這一段,

雷聲風雨打

何用多驚怕

心公正白璧無瑕

行善積德最樂也

其實呢首1976年電影「半斤八兩」主題曲,許冠傑/黎彼得作詞,許冠傑作曲,歌詞句句經典,就開首兩句「難分真與假,人面多險詐」已道盡了人間一切。

咁到底在杜sir飯局內有乜嘢人?講左乜? 是真是假?是場show還是個騙局?
大家有空自己睇

最最最好笑既事係,因應這飯局,居然有人去廉記舉報窩,
http://www2.hkej.com/instantnews/current/article/1523229/%E3%80%90%E7%89%B9%E9%A6%96%E9%81%B8%E6%88%B0%E3%80%91%E7%8E%8B%E5%9C%8B%E8%88%88%E8%88%89%E5%A0%B1%E6%9B%BE%E4%BF%8A%E8%8F%AF%E6%B6%89%E8%B3%84%E9%81%B8

網上幾位kol近日密密作了不少評論,點出了一個出乎意料既現象,所謂左膠與本土膠,原來和許多建制不謀而合,齊齊追殺薯片叔叔,唔通大家真係 we connect 了?

作為無票既大多數,本來就無辦法改變局面,倒不如花三分幾鐘重溫下歌神原曲,

看70年代的啟德機場,大會堂等舊景物,崎佬少年回憶返曬來,雙眼不禁濕曬。當年廉署剛剛成立兩年,真正黑警當道,眾多貧苦大眾窩居在板間房,木屋,臨屋,火柴型公屋,收入低微一工難求,社會福利保障接近零,為何社會比現在更安定和諧,市民們比現在更有拼勁,而對未來又充滿希望,不輕易言棄?

答案當然非三言兩語能講清楚。

但香港未來5年既局面,基本上可從聽日選舉結果看出個端倪,假如真係一如所料選出了那位好打得領袖,崎佬決定從此收旗與香港一起長眠。

紅眼睛 幽幽的看著這孤城 如同苦笑 擠出的高興

瓊樓玉宇 倒了陣形 來營造這 絕世的風景

傳說中 癡心的眼淚會傾城 霓虹熄了 世界漸冷清

煙花會謝 笙歌會停 顯得這故事尾聲 更動聽

許美靜 傾城

作詞:黃偉文

作曲:陳佳明

編曲:吳慶隆

分類:社會, 政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s