政治

「民主300+」必須按民意行動/ 徐少驊

圖片來源:香港01 ( http://www.hk01.com )

以下是我在社媒上接收到最多的民意聲音,當然我們可以透過Social Listening(社群聆聽) 的工具將聲音收集並作出更科學和數據化的分析:

Choose the lesser evil
從choose the lesser evil的角度考慮,「民主300+」較為安全的提名策略是:提名鬍鬚曾和葉劉。為什麼是葉劉?!你懂的!

有人會說,長毛代表民主派的理念,胡官so far說的話很得民心。不過,既然大家都知道這是一個不民主的小圈子選舉,而香港市民在「選舉委員會」一役合力地締造佳績,令民主派這一次的特首選舉多了籌碼,「民主300+」就必須好好把握手上的選票,作出最有利(或減少傷害)香港的策略性投票。

全力打敗林鄭
目下大部分服膺民主的香港人都認為最不可取的下屆特首是由中聯辦力捧、明言跟689合作無間並會延續他的路線、在故宮文化博物館事件上充分顯露她蔑視民意、玩弄程序的本色的林鄭月娥。

在這種情況之下,有取勝機會的另一選擇是鬍鬚曾,長毛和胡官不是可行的替代,因為他們沒有取勝的機會。

一擊即中,減少失誤
有人或會提議,就讓長毛和胡官進去,在論壇上將林鄭的醜陋面目盡現人前吧!這個作用已經不大,在社媒時代,網民已經有足夠的資源去完成這項任務,而且這一屆的特首選舉凶險異常,中共港澳系統全力以威迫利誘為林鄭谷票,故此「民主300+」應該以應付戰役般的心態,集中力量,減少失誤,將主敵擊退。

你們的票是屬於香港人的
「民主300+」選委,你們必須認清一項事實,你們手上的票不是你們個人的票,你們不能只看個人的道德信念去作出選擇,你們必須聆聽香港人的聲音,按他們的意願去行事!

透過民意授權把一個原屬「小圈子選舉」變相增加當中的民主成份,也是一種推動香港民主發展的策略!

3 replies »

  1. 睇完條題我笑到GAP GAP聲. “必須"?

    https://thehousenewsbloggers.net/2017/01/13/%E4%B8%AD%E5%A4%AE%E4%B8%89%E6%AC%A1%E3%80%8C%E4%BF%9D%E3%80%8D%E6%9B%BE%E4%BF%8A%E8%8F%AF-%E5%BE%90%E5%B0%91%E9%A9%8A/

    構成必須既條件係乜? 簡單黎講就係只有一個選擇. 連白票同棄權都唔俾. 何況係記名投票?

    喂, 選持狗唔係不記名既咩?

    咪天真啦! 遞張飛俾過你果刻己經决定咗你個老冧係幾號啦. 冇聽過紫外光油墨? 細路電視? 手指模? 甚至票箱..即係好似上次咁, 零零舍舍有個跑馬地票箱好遲至到咁囉. 收水走飛你搵人斬鳩佢咩. 你飯民就唔得, 不過對家就絕對得. 見你班柒碌淨係識鳩吹, 根本冇對策.

    魯直唔興鳩屌打完嘴砲就當做咗野, 家陣算我可憐你班柒頭, 教條橋俾你地啦. 投票當日個個著到廿二世紀插人網絡個AGENT SMITH咁, 個個一模一樣, 仲要袋住頂鴨嘴帽去, 領咗飛之後320人企埋一堆, 攞晒堆飛出黎操啤, 搵洗牌最叻果個將堆飛洗一次牌. 再一人攞番張至去投票. 一檔洗晒又得, 分廿檔洗又得. 那怕佢一次只放兩個出去投, 都玩得呢招. 唔肯換既就係鬼. 夠薑佢咪一個個出去投囉. 1200人, 一人一分鐘玩足10粒鐘囉. 咁咪話俾全世界知係記名投既假選囉.

    當然, 仲有其他方法啦, 見招拆招. 亦可以完全唔理當冇睇過架. 咁話咗乜我地知? 320張飛都係鬼!

    喜歡

  2. 泛民首先應該提名孽瘤入閘,佢一定會分薄淋病嘅票,而且一定有很多痛腳可以攻擊病蛾!提名孽瘤,票全部投薯片,這樣才是超人戰略!

    喜歡

    • 我淨係想問一樣野啫. 掃把頭條老虔婆入咗紙未? 未既話佢隨時可以縮起條槓. 你個好超人既戰略仲玩乜野? 601+至有資格當選. 325全投又點? 咪又係得個吹字. 天跌276張票落黎俾你咩. 薯片贏唯一方法就係皇帝隊冧家丁同劏埋隻狗, 成抽起晒出黎至得. 有可能發生咩? 我唔怕講白啲. 呢個皇帝根本冇料到. 根本就冇本事郁班家丁. 家陣係皇帝要同班家丁刷鞋. 何況郁班家丁又冇獎既. 要仆街都係港豬仆之嘛. 又唔係佢. 佢話之你死吖.

      就係咁簡單.

      喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s