政治

選委會選舉齊投票,反23條立法/林兆彬

(圖片來源

今日是特首選舉委員會選舉投票日,社會氣氛並不熱烈,因為全港只有24.6萬人能夠投票選出1,200名選委。數個月以來,雖然民主派打著「換人換制度」的旗幟參選選委會,但似乎總被外界簡化成「ABC」(Anyone But CY),純粹踢走梁振英,其手段甚至包括支持曾俊華。

「ABC」這個目標本來成功團結了所有民主派候選人,甚至唐營、自由黨之流,但梁振英在選委會選舉投票日前幾天宣布不會再參選,讓「ABC」變得再沒有意義,終結了上述的團結圈子。一時之間,好像失去了焦點。

有票的選民,今日必須要投票,讓民主派取得超過四份一議席。除了是爭取「換制度」、「重啟政改」、「真普選」之外,還是要反對迫在眉睫的23條立法。自從游梁宣誓事件以來,從輿論可見,建制派得到了一個前所未有的「反港獨」民意基礎,無疑是23條立法的好時機。

早前,人大常委會就《基本法》第104條釋法,其中有提及《基本法》第23條禁止港獨。梁振英也指出為23條立法,是具有現實意義的做法,暗示本港23條立法事在必行。正所謂「上有好者,下則甚焉」,任何人為了入閘選特首,必定會向中央政府獻媚、作出種種承諾,而23條立法,似乎是不二之選。

傳聞將於12月15日宣布參選的葉劉淑儀,近日出席新書發佈會時,已經急急表態強調23條並非洪水猛獸,港府有責任立法,若她當選,「一定會去做」。因此,其他有意的候選人,例如林鄭月娥、曾俊華,都有可能用「23條立法」來討好中央政府。

23條立法迫在眉睫,因此,「反23條立法」應該成為民間社會回應特首選戰的主要旗幟。假如民主派能夠獲得超過四份之一議席,應高調提出:「絕不會提名或投票給任何支持23條立法的特首參選人」,嘗試發揮其影響力。同時間,民間社會亦需要有所準備,透過社會運動,迫使特首候選人承諾不會為23條立法。

分類:政治

3 replies »

  1. 唔係話應唔應該鬧, 不過鬧得有根有襁一定好過齋趙. 我地可以跟番條題鋤落去. 選委會選舉齊投票根本反唔到23條立法. 原因23條係政府提案. 亦只係可以係政府提案. 唔係議員提案. 只要立法會半數通過就要過. 如果狗政府家陣掟出黎. 下個禮拜就可以投票通過. 根本唔關選委會事. 個權根本唔晌下任特首處. 從來都只係晌現任度.

    所以選委會選舉齊投票反23條根本係鳩吹既假議題.

    要反23條. 唔係要揀下任特首. 係要數學常識. 70/2=35. 即係由四十幾減落去, 一係你有本事將共匪的狗用市民的方法減到去34隻. 一係就現任特首同律政司長, 政務司長立即下台, 由於財政司長不能代工, 所以唔關佢撚事, 咁, 你就反得到23條. 否則一切都係吹. 仲要係不懷好意諗住呃亞婆亞伯既鳩吹.

    點樣先至可以減少共匪的狗?

    立法會明文規定, 當議員死亡, 失智, 失去行為能力, 干犯可判三個月以上刑事罪行等等, 就可以被DQ. 班畜生家陣日日提心吊胆係驚呢樣. 因為太多都係身有屎. 仲有一種情況, 特首解散立法會重選, 重選後立法會仍提出不信任特首動議並通過. 咁, 就特首要下台.

    驚, 係咪就唔會發生呢?

    好難講, 正所謂雞春咁密實都孵得出雞仔. 玩到咁寸, 鬼知仲有乜野爆出黎吖? 咪睇過點囉? 吹冇撚用既議題做乜鳩野啫.

    按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s