生活

斜路頂的傷殘人士車位

img_1010

在這區住了廿多年,小斜坡上只有小巴出入,泊車位每到假日便爆滿,附近更少有傷殘人士車位。近日卒之等到了,但運輸署路政署的天才把泊位劃在斜路頂!

我認識不少坐輪椅而喜歡開車的朋友,一直明白他們上落車比我們要費很多勁,人先坐入司機位再收起輪椅,要在斜路上停車再上落,實在非常困難。安排劃泊車位的政府官員究竟有無帶腦返工?有無實地考察?知不知道用家的困難?

一些似是簡單顯淺的事情,去到今屆政府手上都變了笑話。照正常的程序,有人(或是區議員)要求加設傷殘人士泊車位,政府都要經很多部門的規劃、視察、安排預算、審核才能在路上劃出一個泊車位,因循苟且都要經很多部門很多才能製造另一種「不能避雨亭」,當區區議員有沒有盡職視察?

民間社會的戾氣不斷在積累,並非無因。

 

5 replies »

  1. The parking spot is not ideal as there are two pit covers for emergency access by maintenance persons. Therefore it will be better as the author mentioned if the spot can be relocated to a more horizontal location to faciltate the handicapped driver getting into and out of the car. A little thinking and discussion with other department will help.

    按讚數

  2. 當然有帶個腦返工至劃得出呢個車位啦. 窄路, 轉彎, 斜路. 但係地面冇防滑鋼沙, 唔近任何建築物門口, 隔離仲要係消防喉. 好明顯原本係預留消防車位. 火燭就消防佬趕你. 你推輪椅落黎開走架車喇. 簡直係千挑萬選既龍穴. 就係想你地唔用之嘛.

    好難明白咩?

    按讚數

  3. 政府工是鐵飯碗,不帶腦返工都有糧出,為甚麼要帶?想步步高陞的話,只需要政治正確,無須工作能力,不單只無需帶腦,連良心都不需要。

    按讚數

    • 你太唔能夠體會公墓猿既苦心嘞. 每一個决定都係經過精細思量架. 唔信? 你開隻窗望吓樓下條街, 你揾得到一個車位有齊窄路, 轉彎, 上斜, 消防喉咁多個條件? 你點可以一句無腦就完全抹殺晒呢班以共匪黨員為師既公墓猿同公營機構佢地積極拒絕服務市民既心情架. 唔好俾野我做! 拒絕服務就係重點中既重點.

      遠既唔好講, 就講番今日. 第二日跌市喇, 兩日夾埋冇一千都八百點, 做乜咁犀利? 本來今日一兩百點就停, 誰知下晝13:43果吓開始, 玩停機. 唔俾人睇價. 明知個市跌緊, 但係就唔俾你睇價, 正常咪去交易所睇價睇吓穿唔穿底囉. 哈! DNS UNPLUG. 交易所第一個封盤連望都俾你望, 俾著你會點吖? 劈落去沽晒佢囉. 問都多餘, 咪就係越跌越有囉. 反為平時最廢最舊最冇用果班本地行入邊十幾廿年前裝既死死吓舊報價機仲睇到價喎. 夠晒諷刺囉.

      按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s