政治

輸了不要怪民調——論統計、博弈及其他

立法會選舉民意調查跟實際投票結果,落差頗為顯著。朱凱迪、鄺俊宇成為票王,民調預測不到;也有以為自己穩贏連任的議員,卻差幾百票輸給了初試啼聲的新人。

民調有誤差,所以選前有人批評民調不可信、有人則叫做民調的人不要「書生誤國」。二十年來,鍾庭耀被左中右派都罵過了,還是繼續堅守統計學這個學術堡壘,不得不敬佩他的魄力。至於「當民意調查的結果跟批評鍾庭耀的人的政治取態不同時,他們才會走出來罵。這叫做輸打贏要。」這句話寫於四年前,至今仍然適用。

著名美國政治民調網FiveThirtyEight於2008年,準確預測所有國會參議員選舉的結果而為熟悉,而總統大選亦成功預測印第安纳州以外的所有州份的選舉人票。2012年,亦再次成功預測所有選舉人票。但來到2016年總統選舉共和黨初選,開始時卻得出特朗普只有2%獲得提名參選的機會;民主黨方面,希拉莉在密芝根州勝出的機會超過99%,但最後桑德斯卻比希拉多出僅1.4%選票。後來FiveThirtyEight的創辦人Nate Silver更說,這是美國初選民調史上最大的落差。

由此可見,民調一直應作參考用途。而Nate Silver亦有說過,統計學上的「可推翻性」(falsifiability),是實證科學裡不可或缺的一部份。

至於要解釋香港民調的誤差,先要了解社會心理學上的「自我應驗預言」(Self-fulfilling Prophecy)。自我應驗預言所說的,就是預言的出現,會影響預言裡的所提及的內容,使之變成真實或正確。譬如說,如果一個風水師跟你預言,你下星期將會有煩惱。當你一直所想下星期會有甚麼煩惱時,這預言本身便成為了你的「煩惱」,也令風水師的預言成真。

並不是所有預測都會影響結果。天文台預測明天將會下雨,這預測本身並不會影響明天下雨的機率。而「自我應驗預言」另一個極端,則是「自我推翻預言」(Self-defeating Prophecy)。自我推翻預言的出現,會讓原來真的東西變假、或者正確的事情變為錯誤。

香港的選舉制度、加上民意調查,便容易孕育這種情況。於單議席單票制或者多議席多票則的選舉制度下,選民並無動機去投票支持於落選邊緣,但又跟原來的選擇相近的候選人。比例代表制(或更切合現況的多議席單票制)下,選民則有意欲去與其他理念相近的人,去「配票」讓最多理念相近的候選人當選。而選舉期間最具參考性的,便是民意調查。

如是說來,民意調查可以算是一種自我推翻預言——民調中越大機會當選的候選人,其支持者便越大誘因,去轉而選取民調中支持度較低的候選人。所以那些在象牙塔裡,奉民調為真理以去發動甚麼配票計劃的人,固然不懂選舉運作;那些說某某吸票能力太強,導致另人候選人落選的說法,也未免把「理念相近」看得太過二元分立、一廂情願。

撇除以上種種,在現行制度下,選民把選票投給落選邊緣,卻反成票王票后的例子,仍是會繼續存在,問題只在於效率的高低。這是博弈理論的實證例子。

紳士不Facebook Page: http://www.facebook.com/blog.kevinlee.hk

分類:政治

Tagged as: , ,

1 reply »

  1. 唔見得係唯一答案喇.

    事實上, 老共玩地圖砲都好幾年啦. 我又唔信佢地唔知個特性. 尤期係老共根本冇公開過取樣, 火力控制同反應機制. 黑箱一個, 泛民就新玩具呱呱嘈兼赤條條慌死你唔知.

    如果老共開始時只係用一半至三份一火力. 泛民見數先有得打後手. 又冇火力控制, 一下就射晒出去. 根本冇得數子彈. 格食你泛民先至係正常. 例如太古城中產區, 幫葉劉操盤果個咪玩呢樣囉. 就100票以內食你, 嘈都冇得嘈.

    又或者九西就質400票 (齊頭果吓至串) 俾對家 反正票又冇式認既, 因為佢兩個對上係黃碧雲, 要追上去差6000幾票, 幾粒鐘根本根本冇可能捽到出黎, 明俾一個位你, 二揀一, 殺個嘈既. 放個乜都未識既細路女入去. 亦係另一種方法. 咪忘記反勝既黃埔中產區亦係鼠王芬地盤. 又係最尾個票箱.點解係最尾, 臨上舖仲有人排隊咪自自然然排尾囉. 那怕你一路全日計住票谷都唔會察覺. 臨尾一砲過爆出黎, 就係要你冇得救.

    反轉黎講, 新界先落大半, 就係要你跟注. 於是朱凱迪咪爆飛爆到8萬票咁七彩. 後面跟隊既咪個個唔夠子彈囉. 睇你保得邊個.

    問題係揸地圖砲果個人既智商同有冇私心. 唔係話你讀到碩士定博士果種智商. 玩地圖砲係要用捉棋同賭錢果種. 根本就係賭檔做法.

    我只想問一句, 玩地圖砲好過癮係咪? 咁玩法當投票既市民係乜先?

    兩邊都賣緊投票係唔可以有個人意志呢種狗皮膏藥. 仲有跟尾狗吹話呢個先至係最時髦既未來趨勢. 係咪上次上去救廠俾老共捉住兇到SHORT咗呢.

    俾人屌老母好正常吖? 出街冇俾人打柒佢, 又冇上佢書店, 報館同電台燒鐵閘, 咪算係香港人和善囉.

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s