其它(請作者分類)

澳門人看香港立法會選舉/費特

「2016香港立法會選舉」的圖片搜尋結果

2016香港立法會選舉曲終人散,我雖然係澳門人,但睇香港立法會選舉,肉緊過睇澳門立法會選舉多多聲。

拋開個人立場,單從食花生的觀眾角度看,香港立法會選舉,由選前睇拉票、睇民調、睇論壇,睇配票、睇網上評論、睇左報爆料,到選舉日睇票站爭議、睇蛇齋餅粽、睇選情告急,再到等結果時睇候選人表情焦慮、網民緊張、有喜有悲、有高票落選的、有爆冷入圍的、有連任失敗的,總之是百花齊放。

建制與非建制鬥得激烈不在話下,建制與建制、非建制與非建制同路人之間,同樣有爭得你死我活的,也有犧牲小我完成大我的,反正都是好戲連場,每一分鐘都充滿變數。周永勤受威脅被逼棄選,何君堯陰陰咀奸笑;毓民大鬧游蕙禎未夠班,好一句「你諗住踢走我嚟贏?發夢冇咁早」,最後竟真係敗選收場;部份非建制候選人棄選讓路予更有機會當選的同路人頂住建制派,以大局為重值得尊重;長毛戰至最後一刻終於險勝,讓支持者抹一額汗;到壓軸超區鄺俊宇為頂住周浩鼎,結果差啲頂埋涂謹申,過程都是高潮迭起,教人看得咬牙切齒。

反觀澳門的立法會選舉,只是一潭死水,每屆選情相若,未選已知建制派會壟斷議會。以今屆立法會為例,33名議席只有4名非建制議員,議會早已成為橡皮圖章,仲有甚麼睇頭?選舉前民調欠奉,帶動不起氣氛;所謂選舉論壇質素低得可憐,候選人對紙噏下政綱讀下稿又過一關;主流媒體只會保皇,擦鞋維穩不看也罷。是是但但每四年搞場大龍鳳,分完餅仔繼續馬照跑舞照跳。

跟澳門相比,香港的立法會仍起到自身作用,左右紅黃藍為求入局施展渾身解數與旁門左道,使選舉有激情、有火花、有話題。隔岸觀火的我,只好慶幸澳門還有這樣的鄰居。香港人請加油!明日不要變成今天的澳門。

作者facebook

1 reply »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s