其它(請作者分類)

莫讓不投建制一樣輸發生

IMG_0950

媽媽在社區中心帶了張客家山歌的歌詞回來,說有人寫比中心的公公婆婆唱,但她看不明白。一看不得了,內容全是鬧年青人佔中、鳩嗚、排擠強國人、影響經濟不愛國。建制的宣傳策略果真滴水不漏,各年齡層皆盡力滲透,尤其在長者一輩,簡單的口號式宣傳、唱歌的確容易洗腦,今次純粹因為客家話的詞填得不押韻,我才有機會「拜讀」。

面對建制的強大宣傳機器,反建制卻是自己人打自己人,努力𠝹非建制的票。民主係尊重多元、獨立,但在一個具爭議性的選舉安排中,對家能集中票源,候選人乖乖聽話排隊,贏面自然高幾成,反建制名單太多分簿票源,結果只會益建制派。

觀乎每區的名單都是七國咁亂,選舉論壇更係七嘴八舌,只能看到候選人的EQ有幾好、邊個無做功課,政綱基本上無機會深入辯論。我地要贏,只能學在家配票,一家中有幾票的必須夾下,最理想是讓一些新血年青人入局,但也保留一些大黨位置,議會中必須要有熟悉程序的大黨議員,才能以更多不同方式抗衡保皇黨。

今個星期日便是選舉的日子,若建制派得到大多數議席,香港人便會失去所有監察政府運作的機會,你能接受更多大白象工程、破壞法治、官員濫權的政府嗎?為保護香港日漸被削弱的社會價值和生活自由,請你動員家人一起投票!

2 replies »

  1. 乜野先至係長者一輩呢?

    本地出生果班?
    二戰走難落黎果班?
    49年走難落黎果班? 呢幾類分分鐘反共匪凶狠過我.
    之後係亞洲排華俾人趕番中國果班. 再俾老共玩殘, 呢班有怨無路訴, 又唔敢屌老共.
    67年-70文革年代落黎, 家陣有六七十果班, 係文革打到謝果班. 基本上係儍既, 又要逃離老共, 但係又要頌揚共匪點點點偉大.
    之後係抵壘政策. 基本上係個老野既小斷層.
    直至中英談判之後果班. 根本好多都係共惨黨員, 落黎就係潛伏.
    97之後果班. 更加唔駛講. 上面幾間屋落黎食福利養老數人頭既肥缺.

    所以香港人口結構先至咁奇怪, 老年人口長期高居不下. 乜野香港人好長命. 生活環境咁惡劣, 真係長生不老唔會死咩! 鳩吹喇. 事實係不斷補充腦殘中坑.

    60年代初以前果班我就叫聲長者, 67年之後果班要我叫班咁既垃圾蝗蟲做長者? 叫佢去執紙皮啦!

    蝗蟲你同佢講選舉民主自由法治? 佢問番你張飛值幾多孖臘腸.

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s