生活

大學變了絕情谷

13817086_10154402462593035_900022207_n

今時今日,香港變得好陌生,高等學府的校委主席要置學生於永不超生的死地,強調自己有法可依,不單鐵了心而且絕過絕情谷。

校園是幫助學生學習知識、待人接物、鼓勵獨立思想的地方。激情、衝動是年輕人的特點,容易犯錯,如果行動過了法律底線,警方自然會界入,當日學生衝擊是過激,但為何有過激行動?學校高層有沒有嘗試開誠布公、以理服人,還是以特首委任的一個名位而仗勢欺人?

面對年輕人的燥動挑釁,成年人或許感覺難溝通,但我們都曾年輕過,若稍稍回憶,自己當年是否也覺得老鬼難溝通?人的交往由飛鴿傳書、郵寄、電子郵件到即時傳遞訊息軟件,時代進步了,上一輩由腳走路看世界,如今上網即時可看到天涯海角,年輕人對找尋答案,提出訴求比以往任何一代更加直接,若硬要年輕人跟隨自己的步伐節奏,當然會互不相讓、焦頭爛額。

學生已經付出代價,那引起事件,不公平對待陳文敏教授的人是否也應付出代價?教育是社會基本,每一個成年人的德行都應該是年輕人的階模,但現今教育界的領頭官員已經「吾得掂」,發生在學生身上的事件繼續撕裂社會、分化不同年齡層,令人心寒。

2 replies »

  1. 本來讀幾多書就同佢係咪一個人係冇直接關係架啦. 乜野職業高尚就有誠信云云, 只不過係鳩吹黎, 從來只有法庭個官會咁講既啫.

    無獨有偶, 今次三個都係做劏人既. 人格好好咩? 一個買賣器官, 另一個, 亞漢奸個仔, 講足幾廿年最自豪既事就係幫人駁賓周同發神經鬧唔會還拖既人. 第三個算最善良, 只係衰quail. 呢個要講英文佢至明架. 似人嘛? 話說呢三隻友仔出學堂果個年代, 係要背Hippocratic Oath至出得木人巷既. 家陣呢? Oath就食咗, 肚餓得滯掛? 咪剩另外果隻字囉.

    肚餓唔緊要, 佢同事肥鳳啱啱去蛇仔度收咗派彩, 睇吓鳩液所隻老新既權益披露? 有錢晌手應該會幫佢地買飯盒架喇.

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s