生活

廉署高層講哩的,私有化左咩?

廉署高層突然下馬,專員解釋為李寶蘭的表現不符理想,問有否要求李改善時又話「佢又唔係BB,咁大個人咁高級點講呀。」做到咁高層,絕不應該講哩的。廉署不是一間普通公司,老闆一句就算,一間有規模的機構都應有員工評核政策及指標,何況公營機構?廉署的營運來自政府,立法會應要求專員解釋事件。

李寶蘭在廉署工作超過三十年,真正紅褲仔出身,屢破大案,一個曾經被多個前專員表揚工作出色的員工突然表現不達標,除非痴左線,否則理由只有一個,不合新老闆心意,做了老闆不喜歡的事,但廉署豈能一個人話哂事?

網頁展示廉署有內部及外部監察外,更重視「廉政公署要求職員恪守最高的誠信水平。」作為專員,解除一個高級職員的職務而沒有服眾的理由,誠信是否有問題?如果你真誠相信自己判斷無錯,絕對有理由開誠布公。首席調查主任高迪龍提早解約,顯示軍心動搖,最新消息約有500個署內職員將缺席周年晚宴,明顯告訴專員,大家不同意你的做法。一個不受大量下屬信服的專員,以後怎樣工作?難道所有不出席晚宴的人都要收到大信封?

廉署成立為打擊政府內部貪污,所以直接向港督負責,如今快變成東廠,領導者不尊重員工、不尊重機制、不合常理手段合理化,正合眼前香港情況,人冶取代制度精神,外行人管內行人,美其名為客觀,實則在謀殺香港的核心價值,混淆是非觀念,今次無人問責的話,我城死得更快。

icac-po_7FtKw_1200x0.png廉署網頁:監察與制衡

 

 

 

 

1 reply »

  1. 乜都唔駛講. 仲有冇人記得一條蛋散叫做成克傑? 呢條蛋散官至中國共產黨第十四屆中央委員, 1998年全國人大常委會副委員長. 94-97年間分6次受賄賂款物合共只係4100萬. 結果係 打靶.

    其實想港豬降火好容易. 電視直播就得. 查? 審? 一個冇法律既國家調查有乜意義? 搵邊個信吖? 呃隻狗都呃唔到喇. 直接打靶, 電視直播, 反正日日都有唔關事既人俾人打靶. 唔差在多一個該死既冚家剷. 過咗呢倜黃金機會, 話之你將佢滿門抄斬. 掘埋佢袓宗山墳屙督屎落棺材. 反正啲人都唔會滿意架喇.

    NOW or NOTHING 就係咁簡單.

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s