生活

這一刻,是否必需要進入這火場?

13466417_1058725480880941_4190183532823813351_n

「火──還是要救熄的,工作始終要做完。」是一位消防員朋友的說話,隔著電話我鼻已酸。朋友不在該區工作,我也擔心問候,可以想像身在火場的消防員家人背著何等沈重的心情。救火雖然是消防員的工作,但我們再多的致敬也不能換回兩位殉職的英雄,陪伴他們的家人。

香港過去少有迷你倉大火,同類型的救火經驗或許不足、狹窄的設計和大量雜物必令搶救困難,大火已經燒了超過兩日兩夜,一幢數十年樓齡的大廈高溫燒了幾十小時,有線新聞已經訪問了結構工程師劉志宏先生,指出大廈在高溫下石屎會剝落,若鋼筋沒有石屎保護,很容易變形,影響樓宇結構,外牆裂縫可能由於整憧大廈的結構已出現問題。

我只一介平民,但見外牆已經出現許多裂痕,縱使消防及房屋局長稱內部結構無問題,但迷你倉內九曲十三灣,逃生困難、牆身乾燥、石屎、間隔物料、存倉物品,每一樣都會對深入火場的消防員構成危險。如果已經證實大廈內沒有人被困,實無必要迫前線人員在這刻繼續入火場,應該徹底評估火場大廈結構的破壞程度、潛在危險再調節救火方式,避免再有消防員傷亡。

超級大火在外國時有發生,五月在加拿大Fort McMurray發生的大火,至今仍未完全撲熄。當政府認為無可能以人工方法全面撲熄火災,都會放棄強力救火,以退守、防止災場擴大為主,因為在災場內,人力並不勝天。

政府係時候做一個大膽的决定,不要再在這刻派消防員入火場了!

有線新聞訪問了結構工程師劉志宏

 

3 replies »

  1. 算你用圍焗政策. 即係塞晒啲門窗等佢燒晒氧氣自已熄好未? 結果都係要搵人入去望吓個火係咪熄咗. 係咪? 燜燒最忌就係開門放生風入去. 就算原本明火熄咗. 一入生風馬上爆住炸番出黎. 何況, 難聽講句, 第一輪進入火場該次, 係不可避免既人肉白老鼠. 主要為咗搞清楚兩件事.

    第一, 入邊真係冇人? 迷你倉話冇人, 唔等於真係冇人. 以往都聽唔少, 有人晌迷你倉當劏房瞓. 瞓幾粒鐘又起身番多份工捱過. 所去最起碼會試入一次.

    第二, 咁大間樓, 火頭晌邊? 東南定西北? 近電掣房定後樓梯? 還是廚房? 乜野起火? 布料同機油火燭個救法就完全唔用啦. 不能盲目射水就算. 因為一立方米既水就重1000公斤. 有入冇出困住幾呎水, 當你100平方米樓面. 自己計吓, 重到嚇死人. 燒到軟晒既樓底頂得住冇?

    老實講, 今次呢場火, 甚至有可能比以往出名嘉利同埋紗廠火燭果幾次大鑊野仲辣手. 嘉利係煙攞命, 紗廠係單一材料起火. 對應方法相對單純一啲. 迷你倉某程度同燒一個封到密既回收場冇分別. 亦正因為有嘉利呢種惡夢式既先例, 官? 我唔知. 但係消防員正正就係記得嘉利至會義無反顧埋位博命.

    用一個不完全既比較, 係人都知打仗會死人. 係人都唔想死. 個指揮官可唔可以因為驚死人唔出兵呢? 所謂既紀律部隊, 就係呢個意思. 唔係自己講話係就係. 警犬果種鳩流流兼盲官黑帝法. 根本好耐之前已經唔係紀律部隊. 根本就係假貨. 呢個就係比較.

    按讚數

  2. 消防員之所以要搵命博其實仲有一個荒謬原因. 就係求撚其.

    之不過唔係消防員求撚其. 而係坐寫字樓既迷你倉老闆同公墓猿求撚其. 城龜會批咗迷你倉唔駛改則就可以做. 做老闆既真係我理柒你吖, 奉旨架嘛. 各位可以行出自己屋企門口, 望一望你層樓隻防煙門. 門一隻好地地做乜有塊玻璃? 講到呢處稍為有慧根既人就明我講緊乜. 那怕你塊玻璃裝到6呎咁高, 只要有應有既功能就得. 事實上, 有呢塊玻璃, 如果房入面冇熄燈或者有奇怪既狀況, 馬上就知, 起碼可以減少浪費電力.

    如果迷你倉老闆仲有多少良心同誠意既, 晌俾法庭告之前家陣就馬上搵人改裝所有倉門. 法庭見有咁既補救措施或者會將呢個舉動納入考慮都未定?

    齋屌係人都識, 屌完之後呢? 改進方法呢? 睇怕迷你倉俾人告係走唔甩架嘞. 你檔野係生係死, 睇你自已. 關我撚事. 幫你諗計我又冇錢收既. 我只係提供一個方法減少以後既消防繼續因為無可奈何既柒理由督卒焗住去鳩死啫.

    按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s