藝術

《華爾街綁架直擊》—— 股票比人命更值錢?/林兆彬

試想像一下,當你打開電視機,看到有如George Clooney般英俊的股評人在主持財經節目,載歌載舞,風格充滿娛樂性。突然,有一位年輕人持槍挾持主持人,你會做花生友等睇戲嗎?

電影《華爾街綁架直擊》(Money Monster)的故事講述,電視財經節目評論嘉賓Lee Gates(George Clooney飾演)通過內幕交易提示成為華爾街巨富,然而他的一位觀眾Kyle(Jack O’Connell飾演)由於聽了他在節目裡的建議賠得傾家蕩產,一氣之下綁架了他。這件突發事件被電視直播出去,吸引了無數觀眾關注,人們都想看看一個人的生命值多少錢……

這部電影是 Jodie Foster第二次執導的電影,由荷里活一線明星George Clooney及老拍檔Julia Roberts主演,批判美國金融霸權和傳媒生態。電影更打破了一般由大男人英雄救美、女人是受保護動物的定律,三位男性角色:包括主持人、綁匪和上市公司主席的命運,其實都是由身邊的女性所主宰。

雖然主持人Lee Gates的外形討好,但實際上,節目的資料搜集工作,通通都是由平實的監制Patty Fenn(Julia Roberts飾演)一手包辦,Lee Gates在案發途中性格急噪,幸好有機智的Patty Fenn一步一步引領,才可化險為夷;綁匪亦因為女朋友的出現,才反思自己的人生。;公司主席的行蹤,全靠女公關的正義才得以曝光。

電影以華爾街為背景,故事揭發金融操控的醜聞。全場戲味十足,沒有丁點悶場。而且劇情反映現實。我們正身處於一個真人騷充斥的年代,傳媒和觀眾的關係,似乎並沒有因為「生命攸關」而有所改變。新聞直播追求的只是收視,而不是觀眾的「關注」,股票竟然比人命更值錢。

分類:藝術

Tagged as: ,

1 reply »

  1. 咪當好新鮮事得格. 鄰國不嬲都係股票值錢過人命.

    每次當上市公司爆裁員. 圈地, 違約. 果隻濕鳩股就會彈上去, 例如果隻好有義氣既玻璃. 呢隻真係經典黎. 上次籍口搬廠炒晒班夠50歲既工人. 一個仙都唔賠. 當然就會暴動. 仲搵社團打死人添. 結果呢? 班仆街財演同佢大吹特吹話佢生產力大大提升. 又有班柒頭聽完信. 大大力買落去. 當然嘛, 報應不爽, 班柒頭想賺污糟錢, 老千會同你客氣? 殺你一半注仲走得甩果班算係袓先有靈啦.

    財演要坐監嘛? 唔駛. 義氣呢, 打死人喎? 唔駛. 社團呢? 唔駛. 老千呢? 唔駛. 死既係班老坑工人. 冇打死既老坑工人就當自行辭職, 所以退休金被取消. 輸錢既係班信財演既羊牯. 解決得幾完美吖.

    同樣既事件由上年年初開始個個禮拜有.鑊鑊都過千人, 隻隻彈上去都有人追炒. 正正式式既BLOOD MONEY. 你吹得佢漲咩? 去搵睇場投訴得番黎既回覆竟然話係唔算股價敏感資料喎?

    睇場果班都唔覺得自己會生仔冇屎忽. 見到咁, 你仲有乜好講? 套戲講既劇情濕濕碎啦. 套戲入邊死咗幾多件呃? 屌! 美帝鄉下佬大驚少怪之嘛. 都未見過大蛇痀尿.

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s