政治

不斷被割讓的香港/林兆彬

最近,香港發生了太多荒謬的事情,除了讓人感到很鬱悶之外,還有一種被人步步進逼的感覺。香港人想要守護的陣地,不論是政治、民生或文化上,彷彿正在逐個失守。昨晚,失守的事情,又多一宗。

昨晚,看到無線電視J5頻道在黃金時段播放普通話新聞, 並只提供簡體字字幕,頓時感到詫異和憤怒。彷彿發覺自己突然身處於中國大陸,恐懼「一國兩制」已經完全崩潰。那個節目,彷彿是中共在香港宣示主權的表現。我們感到的,其實是一種「香港正被不斷割讓」的恐懼感覺。不單止是政治權利,我們慣常的生活方式和文化,正被一鼓龐大的力量粗暴地破壞。而那鼓力量,就是中共極權統治與資本主義合而為一的邏輯。

為了維隱,港英政府和97後的香港政府都實行一種帶有政治目的、為了限制言論自由的廣播政策,因此,公共大氣電波變得異常珍貴。兩間免費電視台,包括一台獨大的無線和長期積弱的亞視,都早已淪為了政府的喉舌。電視觀眾缺乏選擇權,就只能夠被迫接受這兩間電視台的「洗腦」。

無線今次製作只有簡體字字幕的普通話新聞報導,究竟目的何在?提供給來港消費的中國大陸旅客觀看?提供給香港人學習普通話和簡體字?抑或是純粹為了向中共獻媚?這是一個警號,提醒我們,香港人的自主權和尊嚴,再一次受到損害,被割讓給中共。

本應屬於香港人的電視大氣電波,這個珍貴的公共資源,成為了中共操控輿論和「洗腦」的工具。出於政治上和商業上的原因,香港的免費電視頻道,早已被割讓給中共。在亞視提供的6條頻道當中,有2條頻道分別是「CCTV1」和「深圳衛視」,兩者都是於2011年初啟播。

究竟有甚麼人、多少人會觀看?令人氣憤的是,誠意十足、製作本地電視節目的HKTV,卻無法獲得牌照。香港政府為了政治目的而浪費掉香港人的大氣電波,實在是荒謬!

面對著正在失守的陣地,香港人已經退無可退,只能夠盡自己最大的能力反抗。

分類:政治

Tagged as: ,

4 replies »

  1. 香港政府為了政治目的而浪費掉香港人的大氣電波, 跟興建大量大白象工程浪費掉香港人的金錢一樣, 衰過盜賊.

    按讚數

  2. 只不過係普通話時段用簡體字都可以借故發動本土港獨洗腦,其實就是一種不認同嘅心態,或更不想為人知嘅傲慢,不要說完全英文嘅明珠台,香港不嬲都有轉播台灣嘅電視台,當中好多用語根本同香港唔同,而且時不時有新加坡飲食節目,當中都係用簡體字,又唔見有人嘈?
    再講香港本土快餐廳大家樂大快活,時不時將明明係中餐嘅野都要叫豚肉XXX,豬肉又唔叫,明明係普通店舖,減價唔叫要叫割引。

    按讚數

    • 希望你先弄清楚「公」與「私」的分別,佔用公共大氣電波的電視臺是公共機構,當然會有一定規管,說到轉播外地節目,用語用字當然無可避免地會附帶外地元素。說到本地餐廳、商店等,那是私企,銷售何種食物、商品甚至經營模式全取決於客源,自己承擔風險,不可同語。

      按讚數

  3. 嘛, 反正高登仔已經搞緊屋企部電視刪台. 一了百了. 佢播乜話之佢吖. 最好玩既係你屋企有藍絲既話, 一定激到扎扎跳. 其實做乜一定要霸咗你個外語台啫, 唔係想你睇佢做乜, 係唔想你睇到出邊做緊乜. 尤其係外國新聞.

    如果你覺得大笨象因為請咗強國人所以俾人查係好大件事? 有幾大件事? 頂籠咪罰錢. 唔駛釘牌吖. 事實上, 有間工乜晌西班牙前日就因為洗黑錢俾人釘咗牌. 係熄燈落閘果隻釘牌. 唔知吖? 因為新聞冇吖嘛. 大笨象俾人恐慌性拋足幾日, 工乜今日反而好似升咗幾粒仙噃. 個牌冇事既俾人質, 釘咗牌既有得升. 就係新聞冇吖嘛, 所以先至有咁趣怪既情況.

    同樣精彩既仲有中乜, 過年前幫巴哈馬政府承包起果個賭場酒店項目宣佈爛尾. 家陣人地媽媽聲話要告. 新聞冇佈吖. 應該話香港新聞冇報吖, 係咪好小事喳? 睇你點睇啦. 間賭場酒店只不過佔整個巴哈馬GDP既17%之嘛. 計埋律師費乜乜物物, 大約等於要賠當地全年總收入一半左右啦.

    最最吊詭既係, 仲有國家仲係唔醒水既, 格魯吉亞啱啱宣佈由乜帶乜路牽頭公司伙同美帝公司興建佢地唯一既深水貨運港. 咦? 咁咪好消息囉? 或者啦? 不過個BOT50年經營權係美帝公司既咁之嘛. 吓? 即係你去掘井, 佢去飲水? 係吖. 咪忘記當令完成都可以係美國公民既時候…………..美帝公司? 爛尾邊個包底吖?

    以上幾隻香港上市既股票, 揸貨定沽貨, 你懂的.

    又係新聞冇報架.

    按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s