社會政策

地方議會做呢啲  免費派書俾小朋友/場邊故事

free_book_kid

當區議會花錢建林村「天安門」、荃灣億元社區會堂、觀塘區音樂噴泉,華盛頓地方議會就向兒童派書。為了改善貧富懸殊孩子的識字差距,只要網上登記,政府就會每月寄一本書比五歲以下小童,毋須資產審查。

美國首都華盛頓地方議會今個月推出「由出世開始睇書」計劃,鼓勵學前兒童閱讀。只要家裡有五歲以下小童,家長在網上登記,就可每月收到一本書,跟孩子講故事。

「我們要認真解決學前兒童識字率的差距,贈書計劃可以讓孩子返學時拉近識字的分歧。」去年引入送書議案的地方議會議員Charles Allen說。

幼童從照顧的人學習說話及聲音,透過照顧人講故事、唱歌及齊齊閱讀,對幼童的發展及學習十分重要。然而不是每一個家庭都有能力負擔故事書,有調查發現貧富家庭的三歲孩子識字數目差距極大,直接影響孩子日後的學習表現。華盛頓地方議會就把故事書視為政府向市民提供的資源一部分。

第一本免費派發的,是30年代的經典童書《小火車做到了!》(The Little Engine That Could)

而這些童書,看完是不用考TSA的。

資料來源/圖:

Take Part

http://bit.ly/1K1uqMG

 

Washington City Paper

http://bit.ly/1UJs6ud

#學前教育 #兒童書 #地方議會

分類:社會政策, 教育

1 reply »

  1. 咁要睇吓乜野人做個計劃喇.

    如果689聽日宣佈每個幼童每月都會收到3本殘體字既幼兒故事書, 內容係宣揚共產黨既偉大, 殘體字既優越性. 外國如何野心消滅你既袓國.

    你慢慢同個細路講故仔喇.做緊架喇, 你唔知咩? 分別只係家陣要你班儍家長俾錢買之嘛.

    中共係有專職既部門去扭曲一切正常良好既主張去符合佢既做法架. 唔信? 你睇吓環保工業, 越保越污糟. 隔國冧山泥就係最好既例子.

    按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s