政治

關於選舉的再多幾點/假才子

好像講現下香港的選舉比較多人看,那就寫多幾點吧。

看到網上有人說,既然反對「和理非非」,為何還要計較理性,含淚投票?和理非非,是和平理性非暴力非粗口的簡稱,但其實將這四者等同概括在一起,本身就不合邏輯的。
講粗口,一樣可以是和平、理性、非暴力地做。而暴力就代表不理性嗎?未必,有時暴力更需要理性。最大規模的暴力,是國家的暴力。打仗是非理性嗎?打仗才需要理性吧。另一樣公認的暴力,恐怖襲擊。IS非理性嗎?如果他不理性,亂打一通的,怎麼可能製作那些高質素宣傳品、怎麼可能被歐美圍剿都沒事,還有能力在法國搞襲擊?
所以,支持勇武抗爭,不等於不需要理性思考,相反,是更加需要理性思考,因為你面對的危險更大。將和理非非四種元素硬性等同概括在一起,認為那樣才叫理性,是低水平的做法。

 

那是否要含淚投票呢?我之前寫過,是否配票,可以考慮幾點。一樣是你是否在乎誰勝誰負,特別是你要某人輸多過某人贏。另一樣是你配票的對象是否可接受的。如果那個人你真的是很討厭的,配票真的會令你要含淚含恨,違反你理念的,那你不配票,我覺得完全沒問題。上次立法會選超級區議員,我就完全沒想過配票給馮檢基,因為我真的覺得他很廢,往績又差 (同事說「有名你叫二五基」)。但如果你對那個人其實不反感,只是他並非你首選或最理想的人選,我覺得你應該至少考慮一下,因為嚴格來說,投他並不是違反你的理念,其實你沒需要覺得這是「含淚」。

 
又有同事問,怎麼網民那麼矛盾,又說議會失效,要走勇武路線,又要參選。正如我之前都寫過的,議會做不到某些事,不代表甚麼事都做不到,你就放任對手全面控制議會。必要時,還是能發揮一點作用,即使是聊勝於無。
其次,當議員未必完全是為在議會發揮實際作用,影響投票結果,有時是為一個表態,也是為了資源。當議員,有人工,讓同夥們當助理,也有人工,政府也要補助你搞辦事處和一定程度的宣傳,傳媒也會因為你議員的身份多了找你。看回歐盟,反歐盟的那些人,常常說歐委會和歐議員浪費公帑、侵害本國權益的人,全部都拼命參選歐洲議會。法國的 Le Pen 就是歐洲議會議員,因為能取得資源和議員身份。甚至乎,因為組成較大的黨團能取得更多資源,這些排外的人都會聯合起來。Le Pen、奧地利的FPO、意大利的LN、荷蘭的PVV等等,平常對著鏡頭猛講排外言論,猛說外國人不好,但他們都屬於同一個歐洲議會黨團。

某程度上,一邊說議會失效、立法會沒用、要勇武抗爭,又一邊要參選爭取資源,不也是一種出於理性的表現嗎?

分類:政治

6 replies »

  1. 老實講, 我真係覺得肥仔會贏. 而且係肥仔贏既票會比泛民呢個律師加本土件四眼仔仲要多少少. 一巴車埋去, 等你所有人冇聲出. 然後正苦又真係會將個議程抽上黎改議事規則. 然後一條大直路秒殺乜柒都推晒過去.

    好喇, 真係咁發生既時候, 泛民廿幾兩友成個咁既過程足足幾個月會做乜呢? 定係唔做野撓埋手任鳩佢過? 將個責任推落四眼仔度呢?

    咪忘記一樣野, 如果真係改咗議事規則, 呢廿幾個都等於馬上自動變廢人. 因為俾你坐入去都唔會再有用. 九月做乜仲要俾票你地呢?

    反正到時都有佢講冇你講, 你點代表我發聲吖? 不如選廿幾個有臭狐, 香港腳, 花柳既入去, 專職爆粗同攞水喉通入去打交, 打唔贏都臭撚死班冚家剷咪仲實際? 仲要律師教授同佢講法律講道理? 反正都係唔會聽架喇.

    喜歡

  2. 周周贏面好高, 因為魚蛋革命嚇怕了不少老柴, 佢哋會舂出來投票俾周周. 而另一方面, 年輕人睇到警察殘暴鎮壓, 狂毆年輕示威者, 血氣升上腦, 一定會投票俾梁梁, 以示支持勇武抗爭, 唔會理會乜嘢大局或者冇得拉布嘅問題.

    喜歡

    • 反正就係票源唔同, 細路票唔投俾泛民就係唔投. 老野何嘗唔係? 細路錯既話同一邏輯老野一樣係錯. 我又同意架, 議會本來職責係議政而唔係拉布. 就係冇得你議, 有佢講冇你講, 谷氣至出拉有唧. 都係同一邏輯, 細路要問准老野至可以投俾邊個? 班細路唔識投俾梁天琦咩. 又唔保淨係得一個佢地揀. 議席係一個公職黎噃, 唔係公民黨私產黎喎, 法律講明人人都係平等參與, 自由投票. 公民黨律師多過乜, 點可能唔知呢又. 佢地唔睇你台戲咪唔睇你台戲囉. 又唔見泛民做乜唔去問吓點解民建聯支持者做乜唔投俾楊岳橋? 你唔覺得呢個講法好奇怪咩.

      喜歡

  3. 仲有一樣, 你定啦, 唔駛勞嘈. 佢兩個輸梗咁滯, 嘈乜吖.

    梁天琦叻盡都應該係一萬幾千票左右. 因為老野多過細路好多. 我差不多可以肯定, 肥仔既票點都會多過梁天琦+楊岳橋, 即係話, 分分鐘可能出現投票人數比選民多, 又或者當選民去投票時發現已經被投票. 被搬屋. 選舉事務處係唔會有任何反應既. 因為選區議員當時出現既鬼票, 根本冇處理過. 有拉過人咩? 唔聽見過噃.

    去到咁, 肥仔有乜可能唔贏呢又?

    喜歡

    • 鬼票呢家野, 老共點會一以過晒你冷攤晒出黎吖. 梗係睇住你齊頭格食扮驚險, 蠃你一千幾百, 等你輸都唔知輸咗乜喇.

      喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s