其它(請作者分類)

台灣就是台灣 香港就是香港 / 譚凱邦

台灣就是台灣

【台灣就是台灣 香港就是香港】

認清一個事實,周子瑜是在韓國舉台灣國旗 (或稱中華民國旗)。
請問關大陸網民什麼事?請問黃安為何多管閒事?

周子瑜是台灣人,大陸網民及韓國公司JYP卻逼她做中國人。
被中國人、被道歉,做法何其霸道。這畫面,似曾相識,好像ISIS用槍指嚇拍片,亦好像大陸「強力部門」逼李波寫家書。
周子瑜,只是16歲,JYP逼她道歉,和叫她送死,沒有分別。
JYP股價大跌,是報應﹗

台灣一直有一個很特別的處境,已經有民主,可以自己選總統,立委全面直選。但在國際及聯合國層面,仍未有一個國家的身份。九二共識,所謂一中各表,看來大陸網民不是這樣想。當然,他們的想法亦不需理會,只是自以為是、心內自卑的一群,竟然以欺負一個16歲的女孩為樂。

這文章出街之時,新一任的台灣總統已由一人一票產生。在政治制度及民主自由上,大陸真係遠遠落後,連上FB都要翻牆。

周子瑜不需道歉,應以台灣人為傲。
台灣人就是台灣人,香港人就是香港人,清清楚楚。
身份認同是由內心由衷而起,沒有人可以強迫你認同為中國人。
共產黨、大陸網民及韓國公司JYP的所作所為,這只會令中國人的身份更討厭﹗

1 reply »

  1. 你嬲呀? 啱喇. 就係要你班人嬲到著晒燈之嘛.

    成件事好明顯係選舉操作, 企圖以恐嚇影晌台灣選舉, 但係條橋實在太賓周, 亦用得太多次喇. 所以求其一下就俾人反制. 玩將錯就錯. 家陣認細佬, 睇你夠唔夠薑再揼多兩搥囉. 越揼就只會越多人著燈出黎還拖. 就係咁簡單囉. 同樣既橋晌香港繼續玩仲得架, 不過成個教科書案例擺晌處, 鬼知下次係乜人扮著燈實在還拖吖? 社團咪仆街? 比如有人儍起上黎走去燒鉄閘咁先算, 好明顯個東家係唔會俾安家費架喎. 叫條五毛食自己吖?

    黎到今時今日, 仲用咁柒既橋, 好明顯獻計既人一係白痴仔, 一係收咗對家水. 邊樣啦喎, 我知條鉄咩. 獻計既契弟想當然冇乜智商可言. 但係拍板去馬果個冇可能咁笨柒. 出得咁多五毫洗板, 要俾錢找數架, 冇可能賴落臨時工度. 揸莊呢條友好明顯食幾家茶禮. 佢個東家會點睇呢條友呢可?

    我等睇報紙邊度發現浮屍囉.

    按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s