社會政策

一幅圖看懂全民退休保障/林兆彬@社漫三號機

「全民退休保障」是一個普及性的退休保障制度,長者能每月獲取基本的養老金,目的是使所有長者晚年在經濟方面得到合理的保障,使其生活無後顧之憂。

青年人也是未來的長者,一個社會保障制度的建立,長遠來說,每個人也能夠受惠。現時的方案並非單純是隨支隨付(pay as you go),亦不單純是年輕人供養老人家,而是一種混合「隨支隨付」(pay as you go)和「預籌積累」(Pre-funded)、能者多付的養老金制度。例如「爭取全民退休保障聯席」方案建議政府先要投放 538 億元(按通脹調整至2015價格)種子基金;現行用於高齡津貼和長者生活津貼的日常開支亦會作為定期供款;僱員和僱主各將 2.5%月薪作為全民退休保障的供款,而強積金則改為每月供款 2.5%月薪;向盈利每年超過一千萬元的企業額外徵收1.9%利得稅。

全民退保的方案中,政府注資的首筆538億元種子基金,現時的長者在過去也有份貢獻的,所以計劃根本就不單純是跨代資源再分配,更是富人與窮人的資源再分配。這是一個退休保障安全網,社會集體為未來投資,是真正惠及每個香港人的「未來基金」。因此,越早實行有關政策,越能發揮這計劃的集體儲蓄功能。

分類:社會政策, 政治

2 replies »

  1. 咁既構造真係香梗. 先唔講派俾邊個同點派, 淨係講供

    正苦? 駛幾千億買大白象就會 今屆個財正輸係胡鬚狗做, 睇落去仲叫做似個人, 下屆呢? 放隻膠波上去做, 仲唔同你敗埋佢吖? 益你?

    大哥成既公司? 呢個世界有種職業叫做會計架, 計到年年蝕俾你睇仲得吖. 何況任何一間公司都有權同你現強積金對冲? 想晌佢地荷包攞錢? 你諗吓算把喇.

    結果咪又係得番僱員供款? 三個轆跛剩一個, 呢個方案仲要將其中一半交俾政府管, 唔係我供我駛. 咪即係再扣一半先講野? 先派後供, 即係連呢個轆都係跛既. 行得郁至奇. 到時你揾番呢班人算賬吖笨.

    要做既, 直接將老人金制度改去65歲, 加3000咪得囉. 十九幾年前肥彭個方案都好過呢個啦, 佢果個就真係唔會咁快爆喇. 點解? 就係細節, 呢個一眼睇埋去似咗八成, 等人以為一鳩樣, 但係偏偏就冇咗最緊要果兩成節制管控.

    按讚數

  2. 引用通告: 惱人媒體

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s