藝術

惡法回魂/林兆彬@社漫三號機

1073913_10151733302330199_652803629_o

立法會下周三(12月9日)恢復二讀表決被形容為「網絡23條」的「2014版權(修訂)條例草案」,多個網民組織聯同法律界人士,指修訂條例草案沒有「開放式豁免」等安排,限制創作及表達自由,發起聯署,要求政府於修訂條例草案中,清楚列明「不誠實使用電腦罪」不適用於版權法,並在所有豁免下加入「豁免凌駕合約條款」(Contract Override),令限制版權豁免的合約條款無效,給予真正的民事豁免;同時引入「開放式豁免」(「用戶衍生 UGC」及「公平使用 Fair Use」),令創作不只局限於某幾種表達手法。發起聯署的組織認為,這些安排可平衡版權人利益,又能保障創作及表達自由。

反對「網絡23條」 力爭「開放式豁免」
聯署反對惡法通過: https://goo.gl/AtJgSP

分類:藝術, 政治

Tagged as: ,

1 reply »

  1. 我想問吓, 聯署黎做乜? 寫真名咪即係俾個 HACKING TARGET LIST 既黑名單佢? 寫假名? 不如寫李私煙, 塵廣聞, 689, 咁同周融有撚分別呀? 咁即係想點吖?

    揾日企萬零人出去圍住佢班契弟食魚蛋豬皮就差唔多, 話唔定咁都未必有用添呀. 何況簽咗等於冇簽既聯署?

    按讚數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s