政治

唔想香港變成中國、我跪票 / 蘆葦

 

16lp2p4

唔係話你keep住咁小689,689就會下台;
唔係話你keep住咁小禮儀廉, 禮儀廉便搵返個恥字;
我唔係話鍵盤戰士無用,只係話行動永遠最能(高音低音隨你)實際。
11月22日,你記得記得記記得得去投票(重要嘢要講三次),
仲要叫你姨媽姑姐叔伯兄弟阿爺阿麻阿公阿婆大嫂舅父阿姨大中小你同學朋友死黨同事老闆伙記阿蛇MISS男友女友前男友女友前前男友女友前妻前夫前前妻妻前前夫夫去投票、

投票畀那班建制派仆街以外、仆街建制派以外、仆建制派街以外、的、候選人。

你以為區議會小家嘢?

你知唔知班仆街建制派除左阿爺大條水喉射住,仲會係區議會吸得就吸,圍圍喂利益輸送。

我唔想再無端端多幾狗個不能避雨避雨亭;
我唔想再無端端花五千幾狗萬起個要搵地圖先知係邊度既戇九噴水池;
我唔想無端端有條星光大道一聲唔該畀阿水發展商拎左;
我唔想住個度要無端端每戶夾幾十萬話做維修,然後發現個立案法團區議員承建商全部都叫謝賢;
我唔想一開水喉成池鉛水噴過來仲有個仆街政黨話已幫你然後轉過頭阻止任何人追究689。

我、唔想香港變成中國。

所以,11月22日,記得、投票。

原諒我文筆粗口夾雜,但、形容詞嚟啫。

原文刊於一刻館及作者FB專頁

設計圖片:原圖《蘋果日報》

分類:政治

1 reply »

  1. 家陣你估你話投就有得投吖? 我住果度係曱甴對民賤聯呀, 兩堆都係共匪黎, 屌! 投條毛咩!

    我呢區都未算最惨, 佢老母先前乜鳩撚野人出黎通街唱鳩班傘兵話係鬼, 界佢地票架? 講到好似人地上撚咗佢屋企張床屌佢老婆咁, 兇到班傘兵唔准選, 跟住班仆街自己縮埋直頭唔報名, 狗都唔擺隻企出黎, 直頭放棄鬆張俾共匪, 飯民今次總報名候選人係少過上次架, 仲未計凶唔走堅决出黎果班傘兵, 減埋呢條數, 家陣有啲區係黑社會對民賤聯, 工賊對土人. 仲投乜撚野吖? 更加唔好講直接當選果啲區. 班仆街家陣開心啦? 唔怪得老蘭班友仔屌柒呢班契弟死全家. 共匪對山賊既區, 就係想你冇得揀只能投俾共匪, 一係就揀黑社會同埋土人. 口稱大愛民主又如何? 啲行為仲撚下賤過老共養既狗. 仲衰過性公會條神棍!

    我地有得揀咩? 如果狗屎同牛屎都算係選擇既, 咪有囉.

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s