佔領

雨傘運動失敗的兩大罪魁禍首/高達奔

話咁快進入後雨傘一年,坊間最近都好多回顧系列,好多人話雨傘失敗喺果、喺必然的,我就最唔同意呢個分析!因為傘運曾經好接近成功,如果大家仲記得十月二號晚發生乜事。

到今日,我只會認為雨傘運動的失敗,只有兩個罪魁禍首:

shum

一.中大校長沈祖堯

好耐已經有傳聞,沈祖堯係中央考慮的特首人選之一。沈祖堯一邊營造開明形像,一邊繼續令中大大陸化(大陸學生、教職越來越多),就知道呢位校長,係幾咁老奸巨猾。引述呂大樂《大學這一行》文章的一句評語:

一間大學是否做實事,我們要留意的不是那些感人的演辭,而在最前線和最實際的行動。經常說排名沒有意思、珍視教學、鼓勵通識的,反而是最可疑。

如果佢早一年表示,支持689繼續做大學校監。十月二號晚的包圍政總的幾萬人,好大機會衝得入政府特首辦,然後又爆一大堆催淚彈,港共政府癱瘓投降得了。

仲駛等十一月底先「升級」?

學生領袖錯信沈祖堯,是整個運動最大的錯誤。運動成果,唔係畀左膠收割,而係全歸沈祖堯向中央領功。

二.只識攻訐篤灰的契弟

用太平天國比喻傘運,其實都好貼切。當大家掛住內鬥、爭權奪利,失去當初「贏就一齊贏、輸就一齊輸」,衝出馬路反包圍警渣,救被圍困於政總的人士那股團結,而是彼此攻訐、計算如何對自己有利時,甚至為一些好很無聊的事而狠狠地批鬥同路人(陳日君又好、左膠又好、本土又好),運動也完了。

呢種無聊攻訐最極至的具體人辦,就係Lego Cheung及其「樂高創作 Legostudio」(詳見高登討論區:http://m1.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&page=1&message=6055646

Untitled

毛姨貼張街坊自己整的月傘月餅,佢同埋一窩支持的鷹犬,去砌人哋街坊非法盜用佢設計的雨傘。

12042867_10206366752101952_3146810077577767349_n

雨傘已經係失敗的象徵,毛姨而家仲提雨傘已經派緊膠!但呢位專改圖偷相呃like、連名都係抄丹麥Lego的雞鳴狗盜,仲好意思認屎認屁,爭住自認喺呢幅遮的「原創者」(見上圖),只准自己消費雨傘,唔准街坊派吓月餅,其吃相之核突難睇兼霸道,簡直震驚六十億地球人,實在是本土之恥。

12042803_1508246996135106_158464303922879902_n

分類:佔領

2 replies »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s