生活

Man vs Tram, 人對電車8.6公里跑/馬拉松 看世界

090726Tram-35

每個地方都有特色跑步,好似英國有Man vs Horse Marathon;以電車聞名的香港,都應該要有Man vs Tram Race。

以電車為主題的跑步活動,在香港過去都搞過,例如由後生跑仔跑女組成的Harbour Runners,每年都搞Tram Dash跑;另一跑團Pow Bow前幾日亦有跑電車路;每年Boxing Day都有Xmas Tramway Run,330-400am左右出發跑電車路,都固定吸引三、四十友參加。

咁啱最近有薛姓規劃師聲稱:行路比電車快,不如趁周日晨早整返場,真真正正的人與電車對決,睇睇邊個快啲?

日期:23/8 (Sunday)
起步時間:5:10am (首班車時間,建議最遲4:55am到)

Tram map (1)

路線:首班車的路線(即堅離地城電車總站,至跑馬地總站),跑電車路的行人路,見上圖
距離:約8.6公里
時限:68分9秒
水與補給:自備
注意:不設行李寄存,行裝宜輕便

未邀但擬邀的主禮嘉賓:薛國強
未邀但擬邀的精英選手:同上

比賽指定交通:Uber
比賽建議飲尿:抽水、含豐富重金屬的原水
直播媒體:未開台的毛記電視24小時互動新聞台
冠軍獎品:不日推出的電車全日通日票

先對唔位各位係,跑步時間同渣馬差唔多早,因為到七、八點巿民就會出街行,一班人跑步就會難少少,而且當電車多上落客後,跑步的贏面會好大。第一班車行車順暢,反而有少少懸念,唔知人定電車快。所以預計唔會太多人跑,頂多三十人啦。

為左安全兼公平起見,跑步都要停埋紅綠燈。

歡迎各位跑友參與,比賽一人成團,周日鐵定舉行。

延伸閱讀:英國Man vs Horse Marathon,可參考每日電訊報的報道:http://www.telegraph.co.uk/men/active/10925180/Man-vs-horse-the-marathon-that-pits-runners-against-riders.html

cover2

馬拉松看世界的Facebook專頁——https://www.facebook.com/marathonscenery,專頁上載世界各地比賽的風景、建築、獎牌及補給品等風土人情,及馬拉松戰記。喜歡跑步及旅行的朋友,不妨給個like?

分類:生活, 跑步

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s