政治

服務中央的香港直選議員 / 費特

葉劉淑儀

有份參演上周政改蝦碌SHOW的新民黨直選議員葉劉淑儀,於日前就未有投票一事在大氣電波中灑淚。由於葉劉曾於2012年揶揄林鄭月娥公開落淚是為鞏固民望、爭取一部份同情心,市民質疑她今次落淚亦純粹在做SHOW。

但正所謂「橋唔怕舊,最緊要受」,今早葉劉表示中央知道這次的蝦碌,不是建制派違背政府的政策、故意不投票,而是協調出了問題,所以完全無問責,更表示有中央官員發短訊安慰她。相信葉劉收到這個短訊後,終於有覺好瞓,「中央呼吸綜合症」會馬上痊癒,不再擔心阿爺秋後算帳,眼淚亦沒有白流。

但葉劉,你明明是一個民選的議員,但你關心的似乎並不是投你一票的選民在蝦碌SHOW後的反應,反而是日日把中央掛在咀邊,著緊中央會否問責、會否怪罪於你。到現在知道中央無問責,甚至透過短訊安慰你,你便仿如放下心頭大石,卻對你真正的主人 — 選民漠不關心。你到底有沒有關心過選民如何評價你的表現?有否想過如何向他們交待、如何向他們負責?

堂堂一個香港直選議員,卻以替中央官員服務為榮,失信於選民後繼續「條條Fing」等出糧,藉選民之手獲中央之利,真是禮義廉。

作者facebook

分類:政治

5 replies »

  1. 佢避過呢刼滅門之禍, 莫講話喊啦, 叫佢除晒衫晌中環打幾個關斗都可能肯制吖. 家陣仲未識死既係講救生艇論果班. 首先, 北京交帶既條目其實好明顯. 就係要結果係43票對27票. 27票度買唔買到番黎根本唔係佢地工作範圍. 即係ABOVE THEIR PAY GRADE. 佢地既工作就係好似坐鉄甲萬能俠咁, 撳電制. 呢個就係北京既要求. 根本唔駛用腦. 獸醫同劉皇叔即使自爆, 最多就係少兩票, 自己去北京解話罰跪囉, 又唔關呢班人事既. 家陣問題係埋門入咗小禁區, 射波至失驚無神話裝洽西. 家陣去到射龍門喇喎, 關裝洽西乜事?

    好嘞, 有幾個柒碌晌剩番十幾秒臨時180度改變北京原本個決定, 呢個就真係死罪喇! 以北京既往績, 佢決定咗要咁咁咁做既野, 容許你無端白事改既咩? 真係亞水二打六都改得? 廿幾年前有個老趙淨係話唔開鎗得唔得? 咁就終生監禁坐咗一世啦.淨係呢樣都有可能被視為假傳命令, 等同背叛. 已經係足以打靶既重罪. 贏咗可能仲有得解話, 家陣輸埋. 哈, 把口就梗係氹住班柒碌講話理解原諒佢地啦, 一次過去邊搵三十幾個稻草人番黎頂位吖? 過得三兩個月, 件事丟淡咗就黎料啦. 肯定有人流年不利, 遭逢大刼. 寫定平安紙都唔算誇張, 莫講話北京吖, 淨係一個戆鳩部已經嬲嬲豬到不得了, 佢地冇兵咋, 有兵做野既家陣仲唔落咗黎跟住個表逐個拍佢地門咩.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s