政治

葉公好龍?/林兆彬

0616-00176-003h1

在政改表決之前,爆出了一宗「全國獨立黨」炸彈事件。當中的確有一些可疑之處,讓人懷疑究竟這個組織是否真正的「本土/建國派」組織。筆者認為,事件有以下三個可能性:

(一)中共插贓嫁禍,自編自演自演,企圖抹黑整個民主派陣營,特別是抹黑主張非暴力抗爭的部份政團
(二)真心支持武裝抗爭路線的「本土/建國派」人士,開始策劃武裝抗爭(武裝革命組織在事前保持低調很合理)
(三)介乎(一)和(二)兩者之間,中共編寫劇本,企圖抹黑民主派,而支持武裝抗爭路線的「本土/建國派」人士「被騙」執行

事件仍在調查當中,相信在不久的將來便會水落石出。但今次事件另一個有趣的地方是多個「本土/建國派」組織,例如熱血公民、香港本土力量、普羅政治學苑、本土民主前線等,比泛民更早、高調地與製造炸彈的「烈士」割蓆,更質疑他們是內鬼,實在令筆者摸不著頭腦。

「本土/建國派」一直主張「沒有大台,只有群眾」,炸彈事件究竟可以抹黑到哪個「本土/建國派」組織呢?「本土/建國派」組織的利益有因此而受損?製作炸彈和武器與「本土/建國派」的「勇武」主張根本就沒有牴觸,甚至是部分自稱「最勇武」的「本土/建國派」一直推崇的行動方向,群眾自發武裝抗爭,有甚麼問題?如果「全國獨立黨」是內鬼,為何內鬼要做出「本土/建國派」一直推崇的行為呢?表面上支持武裝抗爭路線的熱血公民等組織,為何要與「全國獨立黨」割蓆呢?

除非熱血公民等組織掌握著有力的證據,證明「全國獨立黨」事件是中共的劇本,否則,急急割蓆的原因可能有以下兩個:

一,保住組織的地位

熱血公民等組織一直高舉「建國」、「革命」、「本土」、「勇武」等旗幟,高調地與其他泛民政治組織切割,其實暗地裡的目標可能只是「捍衛一國兩制」。披著「支持武裝革命」的外衣,其底線只不過是踢大陸人的行李、燒垃圾筒等行為,他們絕不會走武裝路線。一旦有人認真搞武裝革命,便可能會動搖到熱血公民等組織「最激進」的地位。

二,保住選票

熱血公民等「本土/建國派」組織不會搞武裝革命,參與區議會、立法會選舉或許才是他們的真正目的。「勇武」和「建國」是形象工程而已,假若不與「武裝革命派」切割、不質疑他們是內鬼的話,熱血公民等組織的支持者遲早便會流失。為了選票,始終不能夠走得太激進。早前,「本土/建國派」轉趨溫和,在六四集會上用雞蛋掉紙板公仔,十分「和理非」,其實也是類似的原因吧?

分類:政治

3 replies »

  1. 因為熱狗同菠蘿蛋雖然儍吓儍吓, 仲未蠢到唔明白炸彈既作用.

    首先, 用啲咁既野, 唔係做半斤三兩就有用既, 睇吓果啲拆樓公司? 計過度過都要幾十至過百公斤至炸得冧間樓, 果幾兩野? 用黎當火柴點煙咩. 67年果單野, 正正就係最好既反面教材, 黎到今日, 死咗仲俾人屌老母咒佢落地獄.

    第二, 但凡市面流傳既所謂食譜, 通通都係源於一本叫做FM215既食譜. 係留有後著(足先)跟住做既白痴仔既. 所謂後著, 正正就係TATP呢件一無是處既垃圾. 不能存藏, 不能磨擦, 不能耐熱, 容易搵料, 但係九成九做出出不合格製品. 用黎炸自已手指就差唔多. 講起炸手指, 早兩年方向報仲大大段圖文並茂教人做, 仲講埋去邊買料, 又有共匪校既白痴仔走去做喎, 試黎玩吓咪做少少, 正正係少少, 唔識死, 少少咪就啱啱夠炸咗隻手去囉, 成個高登都知, 想睇自已去問, 有文有圖有法庭判案紀錄.

    鎗都係一樣道理, 得一支鎗有春用, 大吉利是用黎打刼亜婆咩! 幾時見過武裝係講一支兩支鎗咁少? 冇成百支根本唔成所謂武力. 成百支鎗消耗既子彈唔係用粒黎做單位, 係以噸做單位架. 仲要睇楂鎗係乜人喎, 儍儍更更冇學過既既有春用咩. 咁啱早個星期就有事例嘞, 伊拉克新軍對IS, 萬幾人就輸俾600幾人, 撤退撤到上晒CNN, BBC.

    所以嘛, 熱狗雖然儍, 應該知佢地根本冇咁既條件用呢啲野. 咁簡單既道理唔駛我講應該識卦? 寫呢段野, 係俾連鎗都未見過, 毫無概念既一般講乜佢講乜既鸚鵡人睇既.

  2. 熱狗分子披著反共外衣, 聲稱勇武鬥爭, “其底線只不過是踢大陸人的行李、燒垃圾筒等行為", 他們絕對不敢走武裝路線. 現在, 有人似乎真的搞武裝革命, 熱狗分子與其劃清界線, 便露出狐狸尾巴; 他們的所謂激進, 本質上就與他們不斷唾罵的"和理非"一模一樣, 純粹自欺欺人, 自我感覺良好而已.

    • 你咁講又錯唔晒喎, 泛民條光譜一眼望過去, 由左到右, 愛國到建國, 打咀砲就多人, 做野就冇本事爭到乜番黎, 咪就係自我感覺良好既多囉. 熱狗擲蛋, 老蕭打小人, 社記擲班腩飯. 都係咁上下水準咋喎? 己經係高果班啦, 睇吓曱甴, 四方, 湯渣果班? 到家吓都仲瞓緊未轉身.

      搵檔做多少堅野出黎好唔好?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s