社會

九個走一個,成就小班教學/山地媽

image

圖:woodleywonderworks/Flickr https://flic.kr/p/4KgiQw

林奮強說:「如果我哋香港依家有720萬人,掟晒呢幾年嚟嘅新移民,掟 80 萬人走,每9個香港人就掟1個走,你諗緊你 office 裏頭能唔能夠運作,你諗緊出街食飯有冇人煮餸畀你食。」

「呢幾年」來了 80 萬新移民那麼多?林先生是會計師,數口肯定好過我這個師奶,不會隨口講個數,所以一定不會錯。

看一看數字,原來除了每年約五萬個單程證人士和每年約三萬個專才移民,還有梁特首叫停雙非前的每年四萬個雙非嬰兒 (現在不「回流」,到要讀書時就會),此外還有每年數千得到永久居民身份的留學生,「呢幾年」來了 80 萬,果真沒有計錯。

無論如何,林先生的意思是九個香港人少了一個,香港經濟就不能運作,辦公室會不夠人手。不過社會不止是經濟活動,否則政府就不用設立各局各部門來管教育、醫療、文化等事情。

山地媽是個無業師奶,不明白辦公室裡九個人少了一個會是甚麼情況。不過膝下有兩個孩子,即將要讀小學,不如就講講教育。

香港小學有大班小班之分,一班 25 人或以下叫小班,而大班人數可達 33 人。教育界的共識是小班教學會令學生得到較全面照顧,照理是有利的措施。

香港許多小學都實施小班政策,不過自從雙非學童越來越多,新界部分校網內已推行小班制的學校,又要因應派位需要「暫時」轉回大班。

雙非大媽大大聲說:「唔係我哋班大陸人嚟,你哋啲香港學校有人讀咩?」實情是,就是因為有雙非,香港學校才遲遲推行不到真正的小班教學嘛……

用林先生「九個少一個」的說法,就是 33 人班變 30 人,28 人班就變 25 人之類。沒有雙非「生力軍」的話,新界小學班級就不用像女星的上圍般時大時細,全面實施小班教學理應指日可待。

身為家長,我覺得孩子讀小學是小班好過大班啦。各位家長又點睇法?

分類:社會, 教育

3 replies »

  1. 個仆街口疏爆咗真話. 就係咁囉. 要注意, 入境處從來都話每日150個單程証從來都冇用晒架. 咁咁多人係用乜野証落黎哩? 之唔係工作証, 投資証同學生証囉. 通通都係將人工壓價既. 所以你去奴工處個網站仲見到一大堆3000蚊垃圾工充斥囉. 有成十九幾廿萬蝗蟲頂爛個巿.

    我換個角度用打工舉個例, 97之前, 股票交收, 即係後場工作, 同樣一日做十九幾粒鐘, 唔係講諧音, 係每日堅做19粒鐘, 正薪七千至一萬左右, 出糧連OSRO兩萬(即係OT皮幾), 果陣股票行仲嫌唔夠人. 我週不時連踩兩個禮拜包埋星期六日冇番過屋企.

    家陣? 早前見到奴工處又有份交收, 先問你有冇大學畢業, 我心諗, 關乜事吖? 全部行專用SOFTWARE架. 份工7000蚊. 已經包埋老強. 冇OT. 一樣係番十九幾粒鐘, 間行24小時運作, 但係又強制員工每日要收工一次. 我心諗, 夠錢搭車番屋企咩? 搭車就冇錢食飯交租架喇喎, 點做吖? 今時今日每間行有邊間毎日個TURNOVER個銀碼係細過97年架?

    香港全民就業? 你信嘛? 挑! 全民就孽咋吓嘛. 十個趕一個番強國人工就真係會上番多少, 咁就真係全民就業喇.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s