財經

喂, 嗰幾個議員聽住:我反拉布!/Edkin

其實唔使聽梁振英呼籲,我都知係你地幾個拉布。事關拉布呢啲咁花精神時間既事,民主黨一定唔會做。而可以拉布既技倆,又係冇幾多招可以用,再減幾個毛孟靜之類覺得「唔好亂用拉布情序」既溫和理性派,重唔次次拉布都係你地幾個咩?

於是梁振英都可以點相,話認住你地幾個嘜頭。

不過講返轉頭,我堅唔知你地拉乜嘢布。其實我估大部分人連拉布係乜都唔知。一路食晏,一路睇住午間新聞,剩係睇到呀葉國謙聲色俱厲咁話你地浪費納稅人金錢,加埋幾個局長好委屈咁話你地阻住利民措施出臺,咁你地一定係拎住份人工,收咗外國錢嚟搞事既政棍。對大部分香港市民嚟講,冇嘢緊要得過有工返有糧出。香港人大部分都係信奉食玩訓屌既直線生物,要佢地思考上轉多兩個彎,佢地會即刻跟唔到。你地拉布,香港市民既0/1思考單元係唔識問點解你地要「拉 布」。你話俾佢地聽,因為小圈子選舉,因為功能組別,因為分組點票,所以你地否決唔到個議案,所以要拉布。

1401857227_7da1

嘩,咁複雜,你講乜撚?其實都係,即係,搞事啦?

亦都係因為香港人只有單點既線性思考,香港人既因果邏輯一般都好混亂,亦都follow唔到歷史。就以小弟從事既建築業嚟做例子,而家由上到下都話要反拉 布,因為拉布阻住工程撥款,撥款唔成功,於是冇工開,就係你地幾個政棍係到搞鬼!

其實又係唔係咁呢?香港既工程界同世界其他地方都相似,一樣係被政府政策牽住個鼻走。香港最旺既時代係九七年起赤鱲角機場的時候。當時英政府為咗用一單大工程嚟盡cap香港錢,就將赤鱲角機場工程搞到有宏偉得咁宏偉,工期有咁趕得咁趕,總之錢唔係問題。於是一時之間全香港建造業工人短缺,不但吸引一大班人入行,更對外開放英聯邦外籍傭工進入本港工作。新機場完工無耐,已經出現人員過剩既情況,建造業既人工於是就由九七年開始一路下滑。然後又嚟董伯伯既八萬五收皮,結果香港建造業既不正常供求去到沙士就一次過爆煲。當時,幾多中層人員被迫中年失業,幾多做左幾十年既老伙記日日去乞求工作,再加埋負資產收樓,成個建造業簡直哀鴻遍野。

好啦,衰足五六七年,仆街既仆街,挨唔住既人全部轉曬工,加埋澳門起賭場請走部分伙記,個行頭先至叫穩定落嚟。到零七年,紮鐵師傅仲窮到要罷工添,當時工聯會又出賣紮鐵工人,應該又冇乜人記得。成個行業流失曬啲青年同壯年,淨係得返啲老人家,完全成為夕陽行業。

吖,點知道差唔多到一零年,竟然搞條高鐵出來。你以為英國佬搞個赤鱲角已經好離譜,點知大陸搵你地香港人嚟起高鐵竟然仲狼死。好啦,到高鐵工程一上馬,香港由上至下,根本就唔夠工程人員。霎時之間,地鐵要由顧問公司手中搶人,承判商又再由地鐵手上搶人,人工當然節節上升,更加吸引一大班貪人工高既蛋散入行。挨咗咁多年鹹苦,建造業員工簡直一次過翻身。

咦?點解個故仔好似講返轉頭咁既?係呀,如是者過左幾年,高鐵起得七七八八,為令到洗大咗既頭唔好出事,政府跟手推出既好多個鐵路工程其實開始又接近尾聲。如果而家東北發展或者機場第三跑道叫停,建造業就會又再陷入之前一樣既低潮架喇。

bkn-20150105122307059-0105_00822_001_03b

其實部分工程界一直以來都有呼籲,希望政府有計劃咁推出工程,令業界不必盲目抬高價錢搶奪人才同資源,先至可以令工程有合理既造價,以及可以有足夠時間培訓人才。但係結果係點?咪好似其他功能組別對住政府咁樣:即刻跪低,然後叩頭咯。

咁而家你明未?對住一班淨係識得返工同出糧,冇工返就哭喪,有工返就囂張既建造業工人,你唔係諗住同佢地講返呢啲耶穌同歷史吓話?你唔係諗住同佢講,如果要個行業穩定,就唔應該亂咁撥款批工程吓話?就算係管理層,都只係著眼於出面街有冇生意。庫房越洗越多,犧牲地區工程嚟做大白象工程?Who’s fucking care!??

嗰幾個拉布的議員聽住,你地而家真係阻鳩住做生意。拉布同佔領都係一樣,社會要有一定的公民「素質」,市民先至會理解。對於啲只求有冇飯食有冇閪屌既蟻民講拉布?你不如講乜係布拉腸粉重比較容易明白。今日我搵少咗就已經屌你啦,政府用咗我交既稅嚟亂fing?我唔撚知,亦都唔撚理囉。

呢個香港,無人會感謝你既理性。大聲話比其他人聽隻船就嚟沈既係搞屎棍,趁隻船未沈,擸得就擸既先係叻仔。我係你,就快啲投共去攞多啲jet so好過啦。乜嘢拉布乜嘢佔領,都冇撚用既,唔興架喇!

4c0ed1457cd75f8da700cf6fa28b550b

唔興架喇!

 

#拉布#edkin #主場新聞

作者Facebook專頁

希望喜歡博客群文章的你來年繼續支持。記得係facebook page 個 “like" 制度㩒埋"Get Notifications",咁第時無論咩風雨,我地依然可以並肩而行。

screen-shot-2014-12-25-at-10-10-22-am1

分類:財經, 政治

Tagged as: ,

1 reply »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s