生活

關於黑卡,我想說的是/花生友

Untitled

作為黑卡主人的 authorized person ,基本上我好肯定我知道的比寫稿呃稿費那位知得更多,而我亦好老實地可以同大家講呢張只係一張比較屎忽鬼的卡,根本就唔萬能。

作為一張屎忽鬼卡,最大的特點係呢張卡係用 Titanium 做,一過機場的保安就會嘟嘟聲,而屎忽鬼們就可以輕描淡寫講句 sorry ,my credit card 再亮出佢的AE 黑卡,完成「我係一個屎忽鬼」的自我介紹。

我講過呢張唔係一張萬能的卡,就係我已經試過佢所有無能的地方:

  1. 小妹上年去意大利 Cinque Terre 忽然想過一晚,在問過所有 hotel full booking 的情況下,便打去搵 AE account manager 幫手,結果當然係幫唔到手而我去左 Lerici 過夜
  2. 黑卡主人上年要去非洲,而自己身在英國,我就打去問邊度有黃熱病針打,佢一句 medical 的東西我地唔可以答,連附近邊度有醫院都唔答得就 KO 我,佢只可以安排架直升機送你去醫院,但唔可以advise養和定瑪麗,所以即係無用
  3. 剛剛黑卡主人要去 Argentina 無哂機位,連 waiting list 都俾人 cut 埋,我們的 travel agent 找到 2355 的機位,而黑卡都係一樣,佢係唔會搵到我之前的 1600 被 cut 的機位,咁即係無用,佢 advise 我用 private jet 同 helicopter ,我的 travel agent 已經幫我 hold 了 light plane ,所以在 travel 的安排上係完全不能夠同我地的 travel agent 比。
  4. 屎忽鬼一定要坐 Mercedez S-class 同 BMW 7 系,佢亦在阿根廷的 villa 搵唔到,只係搵到普通車,滿足唔到屎忽鬼的基本要求 — 排場的效果
  5. 屎忽鬼係唔可以咩 club 都入到,即係你拿住張卡係唔會去到馬會食飯因為你唔係 member, so you cannot open all the doors with your card

咁佢有咩咁神呢?

  1. 你儲積分係換 bespoke Rolex, Omega 同 PP
  2. 可以買到 Exclusive sports cars including Ferrari California, Audi R8 Spyder & Maserati Quattroporte
  3. 我真係諗唔到…….

至於杯麵,據我所知,係會幫你搵到,而charge 的只是杯麵的錢 transportation fee 係會 complimentary waive 的,唔係年費要來幹甚麼?而24小時專人接聽是真的但account manager 是朝九晚五所以其他時段是有其他人 serve 你。

點拿卡?

By invitation 但絕對唔係你年年簽幾百萬就拿到,最好就在銀行識人,當然間銀行唔係南洋同hsbc, 而係 Rothschild 或差不多的銀行, 咁個 account manager 就可能幫到你

年費同 joining fee

係!當佢決定俾張卡你,你要先俾 USD 8000 , USD 4000 係年費,另外的 USD 4000 係 joining fee ,當然佢地送俾你的禮物好似用 85000 積分和十幾個好朋友在泰晤士河玩 speed boat 已經抵返哂。

最後,我寄語那位自稱 IFC 張智霖的朋友,黑卡其實一d都唔神,你覺得神可能係因為你連見都未見過或者見過都未用過?但唔識就唔寫是常識吧?唔好以為人人同你一樣咩都唔識,俾你一千幾百字呃到!

(編按:本文為讀者投稿)

 

分類:生活

19 replies »

    • 1 全世界既酒店AE開架咩 就算係 唔通全部爆滿唔通趕客出街俾你瞓
      2 關於medical既野點敢亂答你呀 如果hotline都勁到乜都識 要十幾萬請一個啦 甘年費要改一百萬架喇窩
      3 架機爆滿 咪俾左alternative你囉 搵黎講 幾皮年費咋 包私人飛機俾你免費坐好無?
      4 不如話要求做到好似明星甘 一落機有人舉晒牌welcome你 幾丫部相機爭住影你 加red carpet
      威過坐s-class or bmw 7 la
      5 benefits張list寫左包乜club架啦 唔滿意你又join?
      呢位作者甘不滿又要用
      真係可憐 錢多都成肚氣
      笑人地對張卡唔了解但自己連common sense都無
      SOSAD窮到只剩下錢

      • 「問邊度有黃熱病針打」

        「關於medical既野點敢亂答你呀 如果hotline都勁到乜都識 要十幾萬請一個啦 甘年費要改一百萬架喇窩」

        作者不是要問醫療意見,只是要找醫療服務,熱線未能即時答覆,可以稍後回電,難道連醫療服務網絡資料都沒有?有需要請一個月薪十多萬的熱線服務員嗎?

        惹人笑柄的是你!

        • 你講到甘簡單
          Then why bother to call hotline to ask such a simple question? Why don’t you just google it? Because you have paid the annual fee?
          What do you expect from a credit card service hotline? Powerful like Siri?
          “勁到乜都識”只係一個比喻
          可笑 唔通閣下正是作者?哈

      • 答「邊度有黃熱病針打」如何難你始㚵沒法說出,只能不斷重複說是不簡單,證明你是胡言亂語,所說無據,要找多方面的資料是很多人的做法,AE應有自己資料庫,如果都是從網上搜尋,那黑卡服務有何獨特之處?

        你的胡言被人駁倒,就在論人而不是論事,我是誰跟我的論據對錯何關?這只說明你是論理不及人。

        • You are so funny
          係你自己睇得黑卡太神所以先失望吧
          黑卡點勁都只係一張信用卡
          雖然好多人未用過想要
          但同時間已經好多人cut左
          因為覺得唔值
          AE n年前有個ad
          係話你喺河中心都可以直升機courier俾卡你添
          點止你所幻想既資料庫啫
          甘大個人 Come back to reality la

      • 你又在顧左右而言他,我只是反駁你「關於medical既野點敢亂答你呀 如果hotline都勁到乜都識 要十幾萬請一個啦 甘年費要改一百萬架喇窩」這個論點,並無說黑卡甚麼,黑卡是否物有所值,我不懂。

        為客人提供查詢服務,連資科庫都沒有,說得過去嗎?

        你給我駁到無言以對,就硬把我說成是作者「花生友」,無賴至此,真不知所謂!

  1. 你知唔知AE對商戶黎講係好黑人憎!
    AE比其他卡收商戶charge特別高!
    變相局住打折比你
    再者,我年中幫人碌唔少黑卡!
    我所知缺點係一個字"重"
    優點黑色底,金色字係幾型嘅
    但我遇過咁多用黑卡的人都係好低調!
    唔會似住自己有張黑卡大Q晒咁!
    反而黑卡我唔覺得係有咩大不了

    最型其實係EPS OR CASH!
    試過有個衣著普通阿叔第一日黎買野
    一執就執9萬幾蚊野,全數EPS + CASH!
    第二日又黎過話買錯左,佢話算,買多部放係屋企,又執8萬幾蚊野!

    呢d咪威囉,黑卡卡主未必個個得!
    以我觀察衣著越光鮮,反而越冇錢
    反而普普通通係公園隨處可見的阿叔先嚇死你!

    Liked by 1 person

  2. 其實仲有一點作者冇講的,就係黑卡的付款回郵信封係唔駛貼郵票,因郵費由AE支付。若果係普通AE卡,sorry,請貼上郵票. XD

  3. 睇佢啲文都係得啖笑,你咁認真搞到佢認真寫文,我咪無啖好笑?
    真唔真呢啲有咩所謂丫,又唔係揀男女朋友。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s