政治

【夏愨村的信】寄夏慤村 19號與 26A 號/投稿

IMG_1254

Dearest 守住夏愨道19號嘅朋友:

對不起。對不起。對不起。:(  因為身在加拿大多倫多,兒子很快便出世,唔可以番倒嚟幫手,一齊拿回真普選。

見到你嘅堅持,忍耐,我嘅心一方面為你感到驕傲,另一方面卻又好痛好擔心,那痛同擔心係實際上感覺到、有離心力那隻⋯⋯擔心你被拉被打,擔心你不夠暖冷親,擔心你精神情緒身體支唔支持到,擔心你同唔明白大是大非家人朋友嘅關係⋯⋯

只想你知道,喺你身處天氣,形勢不穩既深宵、清晨,我可以 take advantage of 十二個鐘嘅時差,繼續時刻為你祈禱,喺遠方守望住。你我居住在同一世界裡,希望你可以感受到我喺遙遠但即時嘅支持、掛念啦。

真的,雖然我地未認識大家,但假如你可以讀到呢段我心底嘅說話,也算是上天安排既連結罷。當然,連結我地嘅,仲有作為香港人嘅身份。加油加油加油,香港人!!!

Best wishes and support support support! And feel free to email/connect with me la..

宇軒(19號係我記得嘅中學班號)

IMG_1557

寄夏慤村 26 A 號

給日以繼夜留守的您/您們:

感謝!萬分感謝!

10月1日我們這一家也到過金鐘現場,整晚不斷遊走三個地段,看著和平的示威者我看到團結,看到良知,看到希望。囡囡十四歲,我希望她不只用耳聽,讓她親身體驗香港人的抗爭歷程。

由衝入公民廣場那天起,我每天都只看新聞報導,重播直播至夜深,即使未能再到現場,我都希望能如同您們一起面對,這是我唯一能做的。看到不公義的我會很憤怒;看到您們被襲擊甚至受傷我會流淚;看到您們的素質,堅毅團結克制創意,我會感到欣慰。

再一次感謝您,抗爭路不易行,可是您們並不孤單,您們付出的不會徒勞無功的,加油!我愛您們!

我們這一家上

一人一信夏愨村 – 譜寫香港《夏愨七號》計劃,由「主場博客」發起。FB專頁:https://www.facebook.com/harcourtvillage

分類:政治, 佔領

Tagged as:

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s