生活

魅力遊戲/葉朗程

Greg Barrett / flickr

Greg Barrett / flickr

絕不是想補鑊,更沒有擦鞋的意圖,純粹想本着良心說句心底話:如果你問我,要在芸芸財經評論員當中,選一個我認為最有叫座力和說服力的,我諗都唔使諗,胡孟青。
誠然,我無可能睇過或聽過晒所有財經評論員嘅表演,但最有代表性嘅嗰幾位,心裏總有點印象。That’s right,只是有點印象,但就是那一點點印象已經足夠。如今是2014年,資訊以超音速之快互相傳遞,睇人又好,識朋友又好,已經無乜時間坐喺度慢慢分析深入了解,好多時候靠嗰丁點兒印象,就已經要make a call,and of course,ideally,make the right call。叫座力和說服力加起來,就是魅力,而我說胡孟青是全香港最有魅力的財經評論員,肯定是個right call。
我不想整篇文章也在胡孟青前胡孟青後的,所以有關青姐的成功之道,想在三段以內作個總結。五十日移動平均線喺邊,嗰條陰燭插喺邊,呢條陽燭又棟喺邊,一號仔五號仔八號仔,跌穿邊個位大行就會沽。

越有信心 就越多信徒

財經評論員嚟嚟去去都係嗰幾句,講中咗嘅嘢就廿幾年前都攞返出嚟威,累到人返屋企搭車都無錢嗰啲就時運低乜都記唔到,有邊個財評唔係咁?講真,就算係咁,so what?因為private banker都係咁,超級富豪都係咁,政治家都係咁。唔通,叻嘅嘢收收埋埋,瘀嘅嘢先拎出嚟講?如果你真係好事不出門醜事傳千里嗰種人嘅話,你真係非常之獨一無二,係獨一無二咁戇居。
講到青姐咁有魅力,咁青姐講嘅嘢,同其他財評有乜嘢唔同?答案係,無乜唔同,差唔多一模一樣。咁係唔係青姐睇個市睇得準啲?呢個,我唔敢講,你可以問番聽過青姐意見而買股票嘅散戶。既然乜都唔係,咁青姐叻喺邊度?兩個字,信心。為咗寫呢篇,我做咗少少功課,去Youtube睇咗青姐以前一啲財評短片。
那時候的青姐,已經有今天清脆的聲線和專業的語氣,但眼神還是有點青澀的含羞答答。「咁存咗錢入嚟,呢啲銀行都要識得搵個渠道去放款喎。」青姐說得溫柔,清純得像個剛在教育學院畢業的幼稚園教師,低一低頭,又望着鏡頭笑一笑,「卡娃衣呢」,但完全沒有今天的氣派。然後青姐一做就是這麼多年,她的粉絲以不尋常的速度上升,原因肯定不是她比以前更專業,而是因為她越來越有信心。真係要扮一扮鬼仔,因為我唔知中文點講,但青姐今天直情建立了一種effortless style,透過大氣電波也可以感受到她灼熱的自信。越有信心,她就說得越精采,越精采,就越多信徒。
我從來不認為自信是與生俱來的,你看青姐,走過這麼長的一段路,才醞釀出今時今日的霸氣。當年的我也是一樣,在私人銀行當暑期工,唔好話對住大老細,我對住年紀比我大幾年嘅所謂supervisor,已經有啲口震震,就跟那時候的青姐一樣,含羞答答,「卡娃衣呢」。原因好簡單,初嚟埗到,個人好無信心。對住班朋友就話牙擦擦啫,要我對住一個二個經驗豐富嘅金融精英,我真係驚到連㩒部影印機都驚㩒錯。

學聯超班 高官輸尊嚴

很自然地,我把當年的我投射到一班學聯成員身上。大佬,你哋喺自己地頭,喺其他學生面前,梗係可以嗌晒口號係威係勢啦,但對住班政府高官,你哋得唔得呀?幾十年政治生涯,由AO做上嚟嘅又有,做資深大律師嘅又有,你哋幾個𡃁仔𡃁妹,牌面都輸晒,仲學人對話?就舉岑敖暉為例,他還沒參與社會運動之前,只是一個得閒打吓機、打吓波、上吓高登嘅宅男,所謂的政治經驗佢有幾多?頂多三年。喂,只是三年貨仔,想同人哋三十年功力玩埋身肉搏?未瘀過呀?
點知,原來未瘀過嘅,係邱局長。你哋唔好鬧佢,對話期間,我睇得出佢真係好畀心機聽對家講嘢,眉宇間,我睇得出佢個腦真係喺度load緊,但可惜佢真係load唔切,對話開始咗冇半個鐘,佢個樣已經好似load到得番半格電咁。江華就更加唔使講,人哋一開波佢就已經熄咗機。點解邱生同劉生會搞成咁?講真,爛船都總會有三斤釘,我點都唔信佢哋真係冇準備過,一兩頁A4紙嘅對白梗會有啩,但係佢哋全場靜坐,係因為佢哋冇咗信心。
我明,學聯那邊,尤其是岑敖暉和梁麗幗,的確打出超水準表現,咁但係你哋都唔使驚到咁啫。佢哋幾個,𡃁仔而已,對住一班𡃁仔,你兩個都可以冇信心到咁?大哥,你哋開始入政府做嘢嗰陣,嗰幾個學聯仔先啱啱出世咋。現在終於明白,為甚麼要政府代表我們向中央提出訴求,是如此困難的一件事。你對住班後生仔都驚到咁,如果習主席企喺你面前,你仲唔當場休克?我交咁多稅畀你,你平時冇乜貢獻我都唔會投訴,宜家難得有場免費戲睇吓,我身為納稅人一定支持政府㗎。但估唔到你連對白都懶得念一句,你係唔係應該考慮向納稅人回水呢?
好耐之前有齣電視劇,羅嘉良飾演嘅葉榮添有句口頭禪:「乜嘢都可以輸,信心唔可以輸」。曾經到瑞士開會,聽過那邊的高層說過一句話,絕對值得細味咀嚼。她說:「自信的價值,就是它能夠讓你在反對你的人面前,仍然保持着自己的魅力,從而繼續獲得他們的尊重。」一個人出來社會做事,怎可能得到所有人的認同?從政又好,打工又好,一定有人支持你,也一定有人反對你。失去支持,你都仲可以繼續玩;但當你失去尊嚴,你仲邊會有面繼續玩落去?

【原文刊蘋果日報】

分類:生活, 財經, 政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s