佔領

繼續佔領靠梁特 / 添馬男

佔領運動僵局在第一次談判後仍然無法打破,睇來政府強硬路線繼續佔上風,仲係諗計搞臭拖垮運動,視之為上策。林鄭會上提出所謂讓半步,事先可能通過中間人同學聯打過招呼,所以會後當學聯不接受,呼籲繼續佔領時,政府立即表示訝異。其實,學聯點會食得落。

所謂讓半步,實際上是彈弓手,主動權掌握在政府落實細節上。讓步一、向港澳辦提交報告,有乜咁大把,每個月政府都會有報告呈交港澳辦,分析政經大勢,今個月寫長啲,列出抗爭者訴求交上去,毫無難道可言。報告冇法定地位,亦唔會改變到人大常委三落閘決定。讓步二、成立各方參與平台傾2017後政制發展,又係舊時「策發會」翻版,吹水組織冇法定影響力,除非平台有北京官員落水,咁就有多少地位。但遠水救不了近火,佔領群眾不滿係2017落閘方案。三子及學聯面對當前困局都冇乜計,三子搞廣場公投(編按:現已暫時擱置),學聯則表示泛民議員辭職公投,就有退場空間,都係冇大用,廣場公投係造勢,至於變相公投就更儍。大家諗諗,為爭民主市民明知犯法上街佔領都做得出,點解忽然「降呢」去搞毫無法律約束力嘅變相公投?

拖咗三星期,溫和對話冇乜進展,但強硬路線就密密發功升溫。法庭頒禁制令後私人執法部隊出現,上次黑道味太濃衰收尾,今次低調咗,小說話多做事,拆除路障後警察配合進佔,重開交通。呢一邊廂周融又再現。其實政府知唔知今次9.28爆大鑊,同周融歪理連篇粗糙落後嘅反佔中運動有關,本來佔中三子拖太耐,個勢已經謝,點知有周融挑機,先至令佔中番生。周融復出,睇怕有人真係唔想佔領運動消失,仲想將矛盾拉高。非友即敵,將火頭燒向本地大孖沙,新華社發文砌地產大孖沙冇高調反佔中。

事實上,自2012年梁振英上台後,便有一種「決戰」心態,認為遲早要同泛民及群眾打一鑊,大亂之後便有大治,天下歸心,人人接受「和諧」社會,尊重一國,忘記兩制。亦係呢種心態令到「非友即敵」成為管治主旋律,大孖沙唔肯為梁背書,原因係梁視佢哋為政治上之敵人,其他非梁粉建制派一樣被排擠,換來一群毫無政治能量嘅自己人,你以為可靠佢哋打仗,實際佢哋靠番政府去揾食,一到今日危機關頭即刻現晒形。亦因為咁先要組織政治僱傭兵,專業外援及第二支政治工作隊伍,弔詭之處係越多激進反佔中團體、襲擊記者之暴力團,有地位之建制派就越唔敢站台,因為實在太難睇。香港內部自發溫和中間聲音消失,同政治僱傭兵橫行有關。

正如王丹所言,大家要有心理準備,學運可能會失敗,政府兩個讓步難成下台階,任何團體接受,立即會被佔領者痛罵。學運作為壓力團體,根本不適合做「政治交易」,因為交易必然會沾污運動的純潔性,而即使組成聯合陣線,加入泛民政團同政府談判,同政府達到共識機會微乎其微,因為真正對手係唔會出現在談判桌上。

看來惟有被動地睇形勢發展,而梁振英總會不斷犯上低級錯誤,為佔領運動加油打氣。

【原文刊蘋果日報】

分類:佔領

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s