抗命時代

山雞報紙佬反佔中海報放暗角/場邊故事

newstand

若果話有型 gei 豬肉佬係飲Dry Martini , 咁明哥都應該似係會飲「拉 FIT」的報紙佬喇!明哥係幾有台型,在我個人而言 , 佢係有D似 「山雞」多過 「浩南」 。

話說今朝睇生果報之後發現隨報附送的「我要真普選」海報不在其中,於是返轉頭問明哥攞,佢話見到D 客唔小心跌 左 張海報,所以佢執起左,等人返轉頭攞。佢亦叫發行送多一D俾佢,等D客可以攞多幾張開心 share 俾D friend。至於較早前一些都係隨報附送的反佔中海報,明哥就只係擺係「暗角」,無擺出來「公諸同好」 。

明哥一向都是義氣仔女,唔記得帶錢但又想買煙,佢都係話:「攞住先啦,驚你走數咩!」 街坊小店俾管理公司搞,他也仗義出口「小實」那些恃勢淩人的管理員。

他常常說: 「大家都係搵食,張就下咪好,做乜要搞到人生意都無得做呢?」事實上,我所住的社區都是充斥建制勢力,再加上物業管理公司總是喜歡搞小動作,所以我也不方便在此透露明哥的所在地。

面對差不多一個月的佔領運動,明哥也給了我一則個人意見的時事短打: 「連李嘉誠都唔夠薑串窮人串得咁 x 盡,你個梁振英又駛唔駛去得咁x 盡!呢個世界就梗係窮人多過有錢人架喇,x ! 不嬲都係金字塔咁樣,窮人係最底,有錢人係上面,你講野傾斜 到咁,你叫人條氣點 x 樣順 !D 差佬燥還燥,你都唔好拉埋暗角就樁先得架,好明顯係出氣。你政府同差佬愈係咁做野,D 人咪愈燥, 咁咪愈無可能解決問題, 都唔知依家搞乜X野!大家有唔同意見 OK,你可以反佔中,我可以支持,我D friend 都係咁架,係 facebook 鬥 post 自己撐個一邊gei野,但依家仆街到搵人去MK 搞串個場,係人都睇到係收錢做野啦,反乜X野佔中呀, X! 」

明哥成為我偶像!

圖文:特約記者陸羿

分類:抗命時代

Tagged as: ,

1 reply »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s