政治

【佔領】真相在現場/鍾樂偉

Credit: Alan Chiu

Credit: Alan Chiu

我一位在政總上班的朋友傳來的:

大家好,我是今早進入政總如常上班的政府員工,對於今早政總上班情況有如下觀察及澄清。

行政署今天是預留了通道予政總員工上班,通道沿途亦有充足保安及警力,事實上政總內現有數以百計的警察。駐守在東翼入口的示威者亦十分禮讓,基本上員工進入政總仍是十分順利。

行政署在政總外圍情況無變之下,由叫員工在東翼上班到後來匆匆宣布關閉政總,實在令人費解。在如此暢通的上班環境及安排之下,唯一能解釋的是政府要製造政總員工被示威者迫逼至不能如常上班,癱瘓政府的假象,情況如同運輸署刻意不安排巴士改道,由得交通不便持續。

懇請各位將今早政總被政府自行關閉前的上班實況傳開去,請不要被政府及主流傳媒誤導,真相在現場,麻煩晒!

分類:政治, 佔領

Tagged as: ,

43 replies »

  1. 鍾先生,
    多謝你一直為香港付出。我有一個建議,就是請你在政總上班的朋友自己發言或留下姓名,這樣可以避免反對的人士以作文的罪名強加,講事實永遠都不怕被人秋後算賬的。只是善意建議,如有不悅請見諒。

    Liked by 1 person

    • 的確同意,因為近日誤導消息廣傳太甚,各人都意識到消息務必真確,都紛紛要求證據。如果能附上拍攝日子、告示、圖片等,必鐵證如山,識穿傳言!

      Liked by 1 person

    • 上述情況今早已看電視新聞報導,我佩服婆婆有勇氣罵示威人士開路給她上班,讚!

      今日報章報導:證券界人士舉報,佔中核心搞手沽空期指賺逾億,步署了一年,乘佔中亂局渾水摸魚獲厚利,有造市之嫌,應繩之以法及予以譴責。
      https://hk.mobi.yahoo.com/story/?key=hk:data:story:18ac26c8-1979-31a3-a035-e2e5a7c4d641&site=news&ctg=featured

      這樣部署示威及造市是有組織及嚴重罪行,真是天網恢恢,疏而不漏!

      • 證券界人士促證監會及港交所徹查事件,原因是若該核心搞手事先沽空期指,乘佔中亂局渾水摸魚獲厚利,有造市之嫌,應繩之以法及予以譴責。 睇清楚D LA 有個"若"字架 唔該 又未證實真有其事 唔該唔好斷章取義

  2. 一位剛剛收工既同事 (無錯,佢今朝係入到去既時候入左去) 係group度講,話除非佢有勇氣好似今朝個婆婆咁同D示威者撐
    否則有排都唔洗番

    幾時個訴求變左癱瘓政府?公務員都有好多支持運動,返工要兜遠D,ok無問題,行多兩步。
    連工都唔比人返算係點?

    其實封路果班人係咪收錢做鬼架?一係去封禮賓府啦,呢樣我無所謂

  3. 我當然不能否定閣下的「所謂真相」,但除非 TVB 承認今早新聞是設計片段或造假,否則,我確信今早是發生過一些堵塞事件的。

  4. 不如問下你個政總番工既朋友係幾點番到去
    我相信唔同鐘數情況係好唔同,無理由你0600 / 0700路路暢通就 assume 成日都係路路暢通

    點解要追求真確性?因為幫港出聲、幫警察出聲個邊太多低能看圖作文,講大話唔洗打稿,
    我唔願意見到有唔真確既野係遮打運動既陣營出現

  5. 今早6時多收到行政署通知不要出門上班住,留意消息,7時多再收到通知可經東翼2樓進入,到達現場8時多,不能進入政總的人羣聚集,這時政府才宣布關閉政總。一羣十多二十名看似示威人士堵塞在入口,其中有人惡形惡相大叫邊個要返工先。現場見不到警員,如警方真的要做嘢,相信非無可能。
    其後看tvb 新聞片段收錄戴耀庭跟示威者交涉,了解誰放置障礙物及學聯是否知情。示威者表示你不代表我們,學聯並不知情,我哋幫佢哋執手尾啫。

      • 所講事實,可睇番維穩台片段自己自行判斷,身處其中,我覺得俾人當道具囉。我個局入咗去嘅人都被局方勸說出番嚟。

  6. 請問不讓人上班目的係咩?生活得太幸福就十分享受忽然嘅衝激,為反而反,俾你話哂事你哋識做咩?自私自利,有好多人生活俾你哋嚴重影響、有人冇工開,你哋知唔知?有冇想過?野獸霸地盤行為當英雄,大佬,警察都係打工聽order做嘢之嘛,同你哋有仇咩?夠膽上大陸嘈吖,門口狗~!!!梁振英都話唔到事,你哋搞佢冇用㗎,不知所謂

  7. 這篇文章大話連篇。聽朋友講?我係公務員,昨天早上8:15至8:45一直在政總入口,親眼目睹示威人士封了入口,態度惡劣。
    結果我未能進入,接著政府宣布停止辦公,當時在場有過百人。唔知發文的人居心為何? 如果大家想香港好,點解唔講真話,多包容?
    一政總返工的公務員

  8. 點解我睇新聞影片和錄音,啲示威者唔俾員工入政總嘅?有個外判女工直頭跪拜俾佢入。是否拍戲?還是我眼花耳聾?

    想起了一條IQ题:三隻雀一條直線飛。一隻雀講:「我後面有二隻雀。」 另一隻雀講:「我前面有二隻雀。」第三隻雀講:「我前後都無雀。」點解?

    答案:有雀講大話; 或有雀眼睛有問題,睇錯了。

  9. 認真講,真係好少見有人因為返工遲到或返唔到工去激動痛哭…

    身為打工仔既你又認為呢?

    你懂的。

  10. 實在太多消息是這樣:"我的朋友說", “我朋友的親身經歷", 我看到己斷定是一半的謊言。就算有片有聲, 都未必是事實的全部, 這幾天已多次被證實了。

  11. 如果政府係某一个環節出錯或做得不周全,就要癱痪政府運作,影響全港市民正常生活,这又跟脅持罪犯的家人作为談判筹码亦無多大分别,道德上已经講唔通。如果沒有阻止公務員正常上班工作的意图,根本就無需堵塞通道,設下路障,糾察,所以如果說示威人士根本無阻止公務員上班的意图,实在非常可笑!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s