社會

【罷課】不同人的小故事 / Joey Kwok

2014-0922-CUParade-0015

因為Humans of Kowloon,罷課首天走到中大百萬大道聲援學生,同時簡單訪問在場人士,對罷課的想法。

「我每日都上嚟中大,近幾年,飯堂餸菜好味咗。」
「爸爸媽媽依然當我係好細個,以為我未識諗,好擔心我會出事。」
「我父母唔會理我有無返學,只要學業成績跟得上,順利畢業就可以。」
「我哋一家人幾乎無所不談,就只有政治嘢唔會傾,因為我弟弟係做警察。」
「上一代人,認為我哋應該安份守己,做好一份工,早日買樓結婚生仔。」
「我哋係準備投入社會嘅一代,唔會考慮到外國生活,唯有做啲嘢改善香港。」
「其實我無讀過大學,只係想做啲嘢撐佢哋。」
「父母叫我唔好企得咁前線,擔心我被點相,將來考唔到政府工」
「每次參加社運,爸爸都會提我袋定$500,以備保釋用。」
「我都唔知家人立場,佢哋會鬧搗亂香港嘅人,又會鬧政府做得唔好。」
「無打算同家人講,我會繼續扮返學。」
「我親戚經歷過文革,佢哋反對我參加運動,怕秋後算帳。我希望佢哋明白,我今日企出嚟,就係唔想將來重返文革年代。」
「今日係一個好重要嘅日子,社會運動,應該親眼來見証,唔能夠單信傳媒。」

Credit – Humans of Kowloon @ TEDxKowloon

2 replies »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s