科技

9.16 跑友炒友齊搶線 / 流行萬里

Studio_20140915_164836

老流太過分了, 刻苦自律的跑友,和急功近利的炒友,豈能相提並論?

然而明天一早,倆班人馬大有可能在互聯空間上癡繞晒線!

渣打香港馬拉松,無論你有多愛或多恨她,明早7點開始接受公眾報名;以過去數年經驗,開始報名後的幾小時,網絡癱瘓,媽聲四起。

至於上週五令全城狂熱, 導致好多Mouse和F5鍵重傷的生果唉瘋,唔知攞景定贈興,湊巧地緊接著在早上8點,開始第二輪接受網上訂購。假如再加上「海鷗」逐步逼近,不少人出門前上網查看颱風消息,明早網絡狀況,我真係無眼睇了!

前倆件事並非老流杯茶,本來亦唔想吹雞變成了間接提醒大眾,總之講多傷感情,已決定了力拼以上倆件互聯大事的朋友,老流只好作以下呼籲。

渣馬令人又愛又恨,決定了參加的,就請全力以赴,咪諗住報左先算,另外千萬要如實報自己完成時間的組別!最重要的是今天就開始訓練!不管主辦單位有無做到PB (老流自創詞:Public Best),大家都可盡力做自己PB(Personal Best)。賽事前多練習,賽事中多點包容,賽事後如實向主辦單位反映待改善之處。 不盲愛縱容,不瞎罵亂插。歡樂港馬,人人有責!

至於幾年來數次引發港人瘋潮的生果手機,老流一直都慶幸香港是首批發售地區之一。朋友們能搶先買來自用炫耀一番,我其實既羨慕又嫉妒,只怪自己手慢兼唔上心,次次都要等幾個月炒瘋過後先買到手。可恨的是,此批小數全球首批用家,大部分都係連盒都唔拆,一出生果店門口就急忙獲利的貪小利之人!本來人各有志,個個好似老流咁蠢咩,有錢都唔識賺!但請大家咪一邊罵蝗蟲,斥水客,一邊就為佢地制造生存空間!有機,留番自己用,為一萬幾千降格,唔值也!

祝大家明早網絡亨通!

補充於9.16 8.25am

一早,老友記馬拉松群組已收到幾十個messages,大部分都係講報名情況。

至於有關唉瘋既信息,一個都無!

I am always proud of my friends!

另外收到熱心網友 Elaine提醒,原來9.00am HK100 開始接受報名。

有啲懷疑呢隻海鷗係咪上天派俾我地既天使。

仲有,最引以為榮的是我地香港穩定暢順既互聯網絡!

分類:科技, 跑步

Tagged as: ,

1 reply »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s