財經

Trader物語:再升?辨別有法/張士佳

Image: Ahmad Nawawi via Flickr

Image: Ahmad Nawawi via Flickr

上星期三,大市以千億元成交抽升569點,創出六年新高;但到星期四,大市沒有進一步向上,反而收低少少,這時候,有人趁機補貨,又有人趁機走人,感覺就好似「買定離手」的一刻,大家在等揭盅。

一個腳痛旅行團,加埋十三五改革,令到大市瘋狂,問我信唔信,我就只係半信半疑。講真,這種鬆「經」收「政」的政策,已見怪不怪,最緊要係市場受唔受,而觀乎上星期三的表現,當然係受晒,但如果講大升,就唔係睇一日半日,更唔係睇第一反應。 

弱股帶動強股成關鍵

因為,第一反應通常只係淡倉回補,即係淡友有理無理平倉先,而上星期三只升藍籌,其他個股唔升,就似係淡友投降居多。這種升勢即日急勁,但睇後續力量,就唔係睇呢種,必須要好友肯再開倉,才會升得持久。所以,最低限度要收過極高位像25400以上,再回一回,然後突破,那我就相信28000點唔甩得。講到好似自己好淡,其實我現在仍揸住七成貨,只係留三成子彈,萬一下跌,都可以執平貨。唔入齊貨,只係因為催化劑未夠持久,唔需要太狂熱咁衝鋒陷陣,反正如果個市係真升,係一定會找得到入市機會,現階段唔使太心急。

大家只要睇睇最近上升的股票,就可以判斷升勢的持續性。如果強股當道,持續力會較強,因為強股升高,拉高估值,弱股可以借估值過低為由炒落後,但弱股翻身係唔一定能帶動強股的。現在港股大升的多是先前因某些因素而弱勢的板塊,中移動(941)、中石油(857),全部都係炒脫胎換骨,現階段係炒弱股翻身。

沿用這個邏輯思維,後市能否再上一層樓,取決於弱股翻身能否帶動投資者追強股了。例如,中國人壽(2628)能升過近日高位,平保(2318)突破,連財險(2328)都升破14.9元,就是好現象。因為保險大股類之中,平保及國壽屬弱,財險最強,而弱強齊升,就當然可以看高一線了;同樣道理,馬鋼(323)升穿1.84元,鞍鋼(347)升到5.65元以上,而最強的重鋼(1053)也升穿1.98元,亦是好兆頭。

這種方法,是在極不規律的市場中尋找規律,當然,如只有一、兩個板塊表現出色,可能只係個別原因影響,就不能輕信,但假如十個板塊有四、五個板塊都係咁,就算係確認,可以去馬。事實上,這個方法還可以演化到跨行業的板塊,例如鐵塔公司帶動中移動、中電信(728)狂升,從而令積弱多年的京信(2342)近月急升五成,直至近日才小回,若京信可以再次破頂,中移動中電信亦保持強勢,則這個鐵塔板塊(尤其電信訊)可以成為升市的動力了。

技術分析近年來已進步很多,唔再係睇簡單指標、頭肩頂底,而係從價格變化或成交變化去推敲市場的質量變化,上面講的只是折衷方法,當然未夠科學。一般讀者未必有時間或技巧去再深入研究,但只要加入大數法則,以上方法雖不中亦不遠。「弱反帶動強」,經常會係新一波升浪的開始。

張士佳
註:筆者持有中石油及京信通信。

原文刋於蘋果日報

分類:財經

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s